Tulevaisuustieto elintärkeää päätöksenteossa11.10.2024 | © Talousteema OyYrittäjä, teetätkö yrityksesi kirjanpitoa vain siitä syystä, että voit antaa tarvittavat tiedot verottajalle? Tällä tavoin verotus tulee yritykselle kalliiksi. Haluaisitko melkein samalla rahalla saada myös arvokasta tulevaisuustietoa päätöksentekoa varten?Kirjanpito tuottaa sekä arvonlisäverotuksessa että yrityksen ja yrittäjän tuloverotuksessa tarvittavia tietoja. Mutta tuottaako se muuta?
Jos kirjanpitoa tehdään vain verotusta varten, kirjanpidon kustannukset ovat silloin piiloverotusta. Piiloverot ovat maksuja, jotka aiheutuvat verotuksen toimittamisesta. Siis aivan turhia kustannuksia.
Voisiko kirjanpidosta saada myös tietoa, joka helpottaa päätösten tekemistä?
Yrittäjällä on yrityksen elinkaaren aikana kahdenlaisia isoja päätöksentekotilanteita:
1. Tarjoaako yrityksen rahatilanne mahdollisuuden toiminnan kasvattamiseen? Kuinka nopeaa kasvu voisi olla? Miten paljon yritys voisi investoida?
2. Onko yrityksellä vaarana ajautua konkurssiin? Jos on, miten sen voisi estää?
Yrittäjä tekee usein pienempiäkin päätöksiä, mutta yleensä ne eivät ole elämän ja kuoleman kysymyksiä, kuten edellä mainitut kaksi tilannetta ovat.
Kukaan ei pysty aina tekemään oikeita päätöksiä. Virheitä sattuu ja niistä voi oppia.
Pienissä päätöksissä voi tehdä isojakin virheitä, mutta isoissa niitä ei saa tehdä.
Jos yritys tekee virheen isossa investoinnissa, se saattaa ajautua maksukriisiin. Mikäli yrittäjä ei kykene tässä tilanteessa estämään konkurssia, kaikki on menetetty kerralla ja nopeasti.
Miten kirjanpito voisi auttaa yrittäjää tekemään isot ratkaisut oikein? Nykymuotoinen kirjanpito ei siihen kykene. Voiton laskeminen ei tuota tietoa, riittävätkö rahat investointeihin ja selviytyykö yritys maksukriisistä.
Voitto ei ole rahaa. Se on vain euromääräisenä ilmaistu laskennallinen suure. Sillä ei voi maksaa mitään. Sillä ei voi maksaa investointeja, tavara- ja palveluostoja, palkkoja, vuokria, veroja, lainojen lyhennyksiä, korkoja eikä osinkoja.
Voitto vain kirjataan joka vuosi taseen omaan pääomaan. Pääomakaan ei ole rahaa.
Voiton laskenta ei auta yrittäjää tekemään oikeita päätöksiä. Suoriteperusteisesta tuloslaskennasta on siirryttävä maksuperusteiseen kassavirtalaskentaan, että taloustiedon laatutaso paranee.
Kassavirtalaskenta mittaa, kuinka paljon yritys saa rahaa myymistään tuotteista ja nostamistaan lainoista sekä kuinka paljon se suorittaa maksuja pankkitililtään. Erotus on kassan saldo, jonka pitää kasvaa, että yritys voi menestyä. Raha ratkaisee, mutta tieto menneisyyden maksutapahtumista ei riitä.
Kassavirtalaskennassa on ominaisuus, jota tuloslaskennassa ei ole. Maksutapahtumista voidaan laatia sekä historia- että tulevaisuuskirjanpitoa. Kassavirta kulkee menneisyydestä nykyhetken kautta tulevaisuuteen saumattomasti ilman epäjatkuvuuskohtaa.
Kassavirtalaskentaan perustuva menneisyyttä koskeva maksuperusteinen kirjanpito on kassakirjanpitoa ja tulevaisuutta koskeva vastaava kirjanpito on kassasuunnittelua.
Tieto tulevaisuuden maksutapahtumista on arvokkainta tietoa, jota yrittäjä voi saada. Kassasuunnittelun avulla yritys voi kasvaa terveesti ja välttää konkurssin.
Kassakirjanpidosta yritys saa verottajan tarvitsemat tiedot ja kassasuunnittelusta yrittäjän tarvitsemat tiedot. Kassakirjanpito on samalla myös kassasuunnittelun seurantajärjestelmä.
Menneisyydestä ja tulevaisuudesta kertova kassavirtalaskenta ei tule juurikaan kalliimmaksi kuin nykymuotoinen vain verottajaa hyödyttävä tuloskirjanpito, koska kassavirtalaskenta vaatii vähemmän työtä kuin tuloslaskenta.
Lassi Mäkinen