Kahdenkymmenen euron puhelinedun verottaminen on pilkunviilausta20.12.2024 | © Talousteema OyPuhelin ei ole enää pitkiin aikoihin ollut ylellisyysesine, eivätkä työnantajan työntekijän käyttöön antaman puhelimen yksityiskäytön kustannukset ole likimainkaan luontoisetupäätöksen 20 euron arvoiset. Verotettavaa puhelinetua ei ole asiallisesti ottaen enää vuosikymmeniin edes ollut, koska työnantajan maksama tietoliikenneyhteys on henkilön verovapaa etu.Puhelinetu on Verohallinnon vaalima pyhäinjäännös. Sitä koskeva päätös pitäisi ripustaa muistoksi Verohallinnon pääkonttorin seinälle niin kuin kirkko laittaa pyhien ihmisten luunsiruja lasikaappeihin.
Puhelimia pidettiin vuosikymmenten ajan ylellisyyslaitteina. Varsinkin matkapuhelimet nostivat omistajiensa arvostusta. Joskus joku näyttääkseen omistavansa matkapuhelimen puhui siihen ja yllättäen se alkoikin piristä, kun siihen soitettiin samanaikaisesti.
Nykyisin matkapuhelimet ovat niin yleisiä, että alakoululaisilta kerätään kännykät oppitunnin ajaksi hyllyyn, etteivät ne häiritse opetusta.
Kännykät ovat tietokoneita eivätkä matkapuhelimia. Siksi niitä kerätään luokassa hyllylle, etteivät oppilaat selaile mobiilisovelluksia ja jää paitsi opettajan tärkeästä opetuksesta.
Tietokone on laite, joka toimii ohjelmilla. Siinä on näyttö tulostamista varten ja näppäimistö tiedonsyöttöä varten. Se sisältää prosessorin ja muistia. Se on tietoliikenneverkossa, jonka kautta siihen tulee ja siitä lähtee erilaista dataa: tekstiä, kuvia, videoita ja ääniä.
Kaikki nämä ominaisuudet ovat matkaviestimissä, joita jostakin kummallisesta syystä nimitetään edelleen matkapuhelimiksi. Ääniliikenne matkaviestimeen ja siitä pois on vähäistä muihin datamuotoihin verrattuna.
Verohallinto julkistaa joka vuosi marraskuussa päätöksen seuraavana vuonna verotuksessa noudatettavista luontoisetujen laskentaperusteista. Tuloverolaki ei velvoita Verohallintoa määräämään puhelinedun laskentaperustetta. Verohallinto on ihan itse päättänyt liittää sen päätökseensä.
Luontoisetupäätöksessä 11.11.2024 puhelinedun arvo on vuonna 2025 seuraava:
”Työnantajan palkansaajan kotiin kustantamasta puhelimesta muodostuvan puhelinedun raha-arvo on 20 € kuukaudessa. Edun arvo kattaa puheluista aiheutuneet kustannukset.”
Matkapuhelinedun arvo on myös 20 euroa:
”Työnantajan palkansaajalle kustantaman matkapuhelimen luontoisetuarvo on 20 € kuukaudessa. Edun arvo kattaa puheluista, tekstiviesteistä, multimediaviesteistä ja muusta tietoliikenneyhteydestä kuin työntekijän työkäyttöä varten järjestetystä tietoliikenneyhteydestä aiheutuneet kustannukset.”
Niin kauan kuin muistan, puhelinedut ovat olleet 20 euroa kuukaudessa. Verohallinnon verkkosivuilla ovat luettavissa luontoisetupäätökset vain vuodesta 2014 lähtien. Muistelen kuitenkin, että markka-aikana etu oli vuosien ajan 120 markkaa kuukaudessa.
Puhelukustannukset ovat vuosikymmenten aikana alentuneet roimasti, mutta tämä ei näy Verohallinnon päätöksissä.
Jos puhelinlaskussa puheluiden ja tekstiviestien veroton osuus on esimerkiksi 10 euroa kuukaudessa, osa siitä on työkäyttöä ja vain osa yksityiskäyttöä. Oletetaan, että puolet 10 eurosta eli 5 euroa on työkäyttöä, silloin toinen puoli on Verohallinnon päätöksen mukaan 20 euroa. Yhtälö ei näytä toimivan.
Verohallinnon päätöksessä on sekin kummallisuus, että lankapuhelimen edulla on erillinen verotusarvo. En tunne ketään, jolla olisi vielä lankapuhelin.
Verohallinto julkaisi 12.12.2024 vuosittaisen ohjeensa Luontoisedut verotuksessa. Sen mukaan samalle työntekijälle voi syntyä samanaikaisesti puhelinetu sekä lanka- että matkapuhelimesta. Jos henkilöllä on käytössään useita työnantajan puhelimia, niistä jokaisesta syntyy erillinen 20 euron luontoisetu.
Verohallinto selventää yksityispuheluita työ- ja vapaa-aikana seuraavasti:
”Työaikana työpaikalta soitettuja tavanomaisia yksityispuheluita on käytännössä pidetty verovapaisiin henkilökuntaetuihin rinnastettavissa olevana vähäisenä etuna. Samaa periaatetta voidaan soveltaa myös matkapuhelimella työaikana tai työmatkalla soitettuihin vastaaviin yksityispuheluihin. Matkapuhelimesta muodostuu siten luontoisetu vain siltä osin kuin matkapuhelimella soitetaan yksityispuheluita vapaa-ajalla.”
Tämä tarkoittaa sitä, että jos Verohallinnon virkailija soittaa työpaikaltaan sairaalaan joutuneelle äidilleen, häntä ei veroteta tästä puhelusta. Ja vaikka hän soittaisi joka päivä useita kertoja yksin kotona oleville lapsilleen, tämäkään ei ole verotettavaa tuloa.
Jos työntekijä soittaa äidilleen kotona olevasta työnantajan lankapuhelimesta, silloin tämä puhelu on verotettavaa luontoisetua.
Sitä ohje ei kerro, muodostuuko luontoisetu silloinkin, jos henkilö tekee etätyötä kotonaan ja siellä on työnantajan maksama lankapuhelin, jolla hän soittaa äidilleen sairaalaan.
Vapaa-ajalla matkapuhelimesta soitetusta yksityispuhelusta koituu verotettavaa luontoisetua.
Jos yrittäjä on asiakkaiden tavoitettavissa 24 tuntia vuorokaudessa seitsemänä päivänä viikossa ja hoitaa työasioita lomamatkoillaankin, verotettavaa luontoisetua ei ilmeisesti synny. Mikäli yrittäjä haluaa joskus olla rauhassa, hän sulkee puhelimensa kokonaan.
Vuonna 2004 eduskunta halusi edistää tietoyhteiskuntakehitystä ja lisäsi tämän vuoksi tuloverolain 69 §:ään seuraavan 4 momentin:
”Veronalaista tuloa ei synny myöskään työntekijän työkäyttöä varten järjestetyn tietoliikenneyhteyden yksityiskäytöstä.”
Tässä ei sanota, mitä ovat tieto ja tietoliikenne. Yleisesti ääni on tietoa ja äänen välittäminen tietoliikennettä. Näin ollen puhelinyhteys on tietoliikenneyhteys.
Tietoliikenne-etua koskevassa hallituksen esityksessä rajataan puhelinetu pois: ”Sääntelyllä ei olisi vaikutusta puhelinedun veronalaisuuteen.” Nykypäivän tekniikalla tällä rajauksella ei enää ole merkitystä.
Puhelinlangoilla ei enää kulje ihmisääntä, vaan puhe välittyy digitaalisena datana eli ykkösinä ja nollina samalla tavalla kuin kuvat välittyvät.
Tilaa Lassi Mäkisen kirja
Tärkeintä ei ole voitto, vaan reilu kassavirta:
Tilauslomake
Lassi Mäkinen