Sumu laskeutui Suomen talouden ylle17.8.2017 | © Talousteema OySuomi ajautui korkeasuhdanteeseen ekonomistien ja poliitikkojen yllätykseksi. Tilanne on samanlainen kuin loppukesän aamuna maiseman ylle laskeutuva sumuverho, joka peittää näkymän.
Hallitus voi nyt sanoa, että sen toimet ovat osuneet oikeaan. Sen ei tarvitse tehdä enää mitään, koska Suomella menee nyt hyvin.Monet äänestäjät uskovat tämän selityksen, sillä kaikki viestintävälineet toistavat samaa sanomaa. Tuntuu, että me olemme taas maailman parhaita.
Suomi ei suinkaan ole maailman paras maa, vaan se on rampa vanhus. Kun 100 vuotta tulee joulukuussa täyteen, maan ikä kuvastaa hyvin sen talouden terveydentilaa.
Suomi on jäykistynyt vanhaan. Ketteryys on hävinnyt. Ihmiset ovat laiskistuneet. Työ tuntuu vastenmieliseltä.
Nuoremmat hukuttavat murheensa bailaamiseen ja tuijottavat tylsistyneinä kännyköitään.
Vanhemmat odottavat eläkkeelle pääsyä ja tuijottavat tylsistyneinä televisioitaan.
Suomen talouden runko on rapautunutta teollisuutta, joka soveltuu huonosti korkean koulutuksen ja kulutuksen maahan.
Suuria yrityksiä ihaillaan. Ne investoivat satoja miljoonia uusiin tehtaisiin, mutta väki tehtaissa vähenee. Tulot jakautuvat yhä epätasaisemmin.
On syntynyt uusi luokkajako: kaupunkilaiset ja maalaiset.
Suurissa kaupungeissa asuvat hyvin koulutetut ihmiset, jotka saavat kuukausittain tililleen suuren summan rahaa, kun suostuvat istumaan päivät suuryritysten monikerroksisissa lasikaapeissa. Heillä on modernit asunnot ja kalliit autot. Lapsetkin oppivat kovan kilpailun ja ylellisen elämän tyylin. Muista ei tarvitse välittää, kunhan itse menestyy hyvin.
Maaseudulla asuvat valtion etuuksia saavat ihmiset: eläkeläiset, työttömät ja sairaat. Maaseutukunnat ovat tyytyväisiä näistä asukkaista, koska he saavat valtiolta ja vakuutusyhtiöiltä tuloja, joista kunnat ottavat vero-osuutensa. Elämä maaseudulla on hyvin niukkaa jatkuvasti supistuvien palvelujen vuoksi.
Jos muutaman vuosikymmenen päästä öistä Suomea katsotaan avaruusaluksesta, täällä on täysin pimeää neljää valopistettä lukuun ottamatta. Pääkaupunkiseutu, Turun seutu, Tampereen seutu ja Oulun seutu loistavat kirkkaasti suuren pimeyden keskellä.
Hämärällä maaseudulla on silloin enää vain muutama ihminen odottamassa elämänsä päättymistä.
Miten tämä kehitys voitaisiin kääntää paremmaksi? Hallituksen pitäisi nähdä sumusta huolimatta talouden ongelmat ja mahdollisuudet sekä tehdä tarvittavat muutokset.
Tarvitaan jämäkkä hallitus, joka tekee päätökset itse eikä kysele järjestöiltä.
Tarvitaan yksinkertainen yrityslainsäädäntö, jotta saamme uusia yrittäjiä ja pienyrityksiä.
Tarvitaan yritystukien sijaan kevennetty arvonlisäverotus, joka tukee yrittämistä ja työntekoa.
Tarvitaan kansalaispalkka, joka tarjoaa ihmisille mahdollisuuden ottaa riskiä ja tehdä työtä.
Tarvitaan uudenlaiset opetusohjelmat, jotka painottavat luovuutta ja yrittäjyyttä.
PIRRR, PIRRR, PIRRR… Heräsin unesta, jossa kaikki tämä toteutui.
Todellisuudessa emme tule näkemään tällaisia muutoksia vaan Suomi näivettyy jatkamalla korkeasuhdanteesta matalasuhdanteeseen, kunnes tulee uusi korkeasuhdanne ja sen jälkeen uusi matalasuhdanne.
Lassi Mäkinen