Yritysverotusta voidaan ja pitääkin muuttaa11.8.2021 | © Talousteema OyViime aikojen kritiikki listaamattomien yhtiöiden osinkoverotusta kohtaan ennakoi halua kiristää osakkaiden verotusta. Nykyinen osinkoverotus ei ole edullinen osakkaille, joten kiristämispyrkimyksen vaihtoehdoksi on tarjottava rakentava ehdotus yritysverotuksen keventämiseksi. Ellei näin tehdä, yrittäminen muuttuu mahdottomaksi Suomessa.Listaamattomien yhtiöiden osinkoverotus on viime vuosina saanut vasemmistopuolueilta osakseen kohtuutonta kritiikkiä, sillä SDP ja Vasemmistoliitto olivat hallituksessa, kun nykyinen järjestelmä luotiin.
Jutta Urpilainen oli silloin valtiovarainministerinä vastaamassa verolainsäädännöstä.
Aina kun vasemmistopuolueet ovat hallituksessa, me yrittäjät joudumme elokuussa pelkäämään pala kurkussa, mitä veron kiristyksiä meille budjettiriihessä keksitään.
Vanhastaan on tunnettu tosiasia, että järjestöt, kuten esimerkiksi Suomen Yrittäjät, Veronmaksajain Keskusliitto ja Taloushallintoliitto, vain torjuvat kiristyspyrkimykset, mutta eivät esitä rakentavia vaihtoehtoja, joissa yritysverotusta kevennettäisiin. Järjestöjohtajat eivät uskalla suututtaa poliitikkoja ja valtiovarainministeriön virkamiehiä vaan haluavat olla heidän kavereitaan. Tämä kaveeraus tulee yrittäjille kalliiksi.
Yrittäjät ottaisivat mielellään nykyisen tilalle paremman verojärjestelmän, joka poistaisi verotuksen kahdenkertaisuuden täydellisesti, ei pakottaisi kartuttamaan nettovarallisuutta, kannustaisi yrityksiä kasvuun sekä olisi oikeudenmukainen ja helposti ymmärrettävä. Nämä tavoitteet voidaan saavuttaa.
Yritän selvittää, miten tämä on mahdollista. Kuvaan pienten osakeyhtiöiden uudenlaisen verojärjestelmän rakenteen periaatteet mutta en ota kantaa veroprosenttien suuruuteen.
Maksetut osingot pitää saada vähentää yhtiön verotuksessa samoin kuin palkat ja korkokulut vähennetään. Osinkojen vähennysoikeus poistaa kahdenkertaisuuden eikä silloin nettovarojen kartuttamisvelvoitetta tarvita.
Osingot tulee verottaa pääomatuloina, koska niiden maksaminen perustuu osakkaiden riskisijoituksiin, innovaatioihin sekä työntekoon, jota työlainsäädäntö ei suojele. Yrittäjät eivät nauti samanlaista sosiaaliturvaa kuin palkansaajat. Pääomatulojen veroasteikossa on oltava nykyistä enemmän portaita.
Pienillä tulotasoilla pääomatulon veron määrän pitää olla pienempi kuin yhteisövero, että yrittäjä pystyy elättämään perheensä osinkotuloillaan. Alimmalla tasolla pääomatulon tulee olla veroton, jolloin ei yhtiö eikä osakas suorita veroa maksetuista osingoista lainkaan. On järjetöntä periä veroa esimerkiksi muutaman tuhannen euron osinko- tai vuokratulosta.
Suurimmissa tuloluokissa pääomatulon veron tulee olla yhteisöveroa korkeampi, kuten nykyisinkin. Verotasojen ero kannustaa yrittäjää jättämään rahaa yhtiöön ja panostamaan sitä investointeihin.
Usein yrittäjillä on harhakuva, että heidän varallisuutensa kasvaa, kun he nostavat rahaa yhtiöstä yksityistalouteensa. Tämä ei lisää yrittäjän vaurautta, koska hän omistaa yhtiönsä. Se on vain rahan siirtämistä tililtä toiselle, ja osinkoverotus vähentää yrittäjän kokonaisvarallisuutta.
Yksityistaloudessa suuret osinkotulot menevät usein turhaan ja ilmastomuutoksen kannalta haitalliseen kerskakulutukseen, kuten kalliisiin autoihin, moottoripyöriin, veneisiin, huviloihin ja ulkomaanmatkoihin.
Yrittäjälle parasta on, että hänen yrityksensä kasvaa ja menestyy. Verotus voi kannustaa häntä kasvattamaan yritystään.
Yritysverotus tulee muuttaa maksuperusteiseksi kassavirtaverotukseksi. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että tavaraostot saa vähentää ostettaessa eikä vasta myytäessä. Ja investoinnit saa vähentää, kun ne maksetaan, eikä vasta vuosien kuluessa poistoina.
Oikeudenmukaisuus lisääntyy ja monimutkaisuus vähenee merkittävästi, jos kaikkia yritysmuotoja verotetaan samalla tavalla.
Nykyisin yritysmuoto valitaan usein verotuksen perusteella, mikä on tarpeetonta verokeinottelua. Ja yrityksen kasvaessa on verotuksen vuoksi tehtävä yritysmuodon muutos, josta aiheutuu merkittävästi kustannuksia.
Kaikilla yritysmuodoilla pitää olla erillisverotus. Henkilöyritysten yksityisotot ja muut voitonjaot sekä osuuskuntien ylijäämän jaot tulee rinnastaa osakeyhtiöiden osinkoihin.
Erillisverotus lisää kuntien kiinnostusta yrityksiä kohtaan, koska osa tästä verosta ohjautuu kuntatalouteen.
Yhdenmukainen verotus yhtenäistää eri yritysmuotojen kirjanpitoa. Edellä ehdotettu muutos parantaa tilinpäätöksen tasoa ja se paranee vielä tästäkin, jos siihen liitetään tuloslaskelman ja taseen rinnalle aito pankkitilin tapahtumiin perustuva kassavirtalaskelma.
Lassi Mäkinen