Tulorekisterissä on päivämäärävirhe15.9.2018 | © Talousteema OyTulorekisterilain virheellinen maksupäivän määritelmä aiheuttaa ongelmia. Ilmoitusten tekemiset ja myöhästymismaksut on sidottu maksupäivään, joka on vaikea todentaa. Edes Verohallinto ei pysty noudattamaan tätä määritelmää.Laissa tulotietojärjestelmästä maksupäivällä tarkoitetaan päivää, jona suoritus on tulonsaajan käytettävissä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että palkan tai muun tulorekisterilaissa tarkoitetun suorituksen pitäisi olla tuona päivänä työntekijän tililtä nostettavissa.
Tehdäkseen tulorekisteri-ilmoitukset oikea-aikaisesti työnantajan on tiedettävä tarkasti, mistä päivästä lähtien ilmoituksen tiukka viiden päivän määräaika lasketaan. Tulorekisterilain mukainen päivä on todennettavissa vain palkansaajan tiliotteelta, jota työnantaja ei voi saada käyttöönsä.
Työnantaja tietää tarkasti, milloin hän lähetti maksun, mutta ei voi tietää, milloin se meni perille. Samaan pankkiin lähetettäessä se voi olla perillä jo samana päivänä. Toiseen pankkiin lähetettäessä aikaa kuluu yleensä yksi päivä. Kun pankeilla on ongelmia toimittaa rahoja perille, aikaa voi kulua joskus jopa kuukausia.
Yleisessä kielenkäytössä maksupäivä tarkoittaa sitä päivää, jolloin maksu lähtee maksajan tililtä. Joku neropatti on keksinyt tulorekisterilakiin toisenlaisen määritelmän.
Myös Verohallinnon on tiedettävä myöhästymismaksuja määrättäessä tarkasti, mistä päivästä lähtien ilmoituksen määräaika lasketaan. Verotarkastuksessa on mahdollista saada käyttöön työnantajan tiliote mutta ei työntekijän tiliotetta.
Verohallintokaan ei puhu maksupäivästä vaan puhuu palkkapäivästä. Sitä käytetään yleisessä kielenkäytössä, kun tarkoitetaan päivää, jolloin palkkarahat ovat käytettävissä.
Palkkapäivä on määritelmällisesti sama kuin tulorekisterilain maksupäivä. Silti Verohallinnon ei pitäisi käyttää palkkapäivä-sanaa vaan maksupäivä-sanaa.
Tulorekisterilain maksupäivä-termi on sinänsä hyvä, mutta sen määrittely pitäisi muuttaa. Sen tulisi tarkoittaa päivää, jolloin maksu lähtee työnantajan tililtä. Ilmoituksen määräaika voisi tällöin olla seitsemän päivää viiden päivän sijaan.
Verohallinto kehuu tulorekisteriä reaaliaikaiseksi. Viiden päivän viive ei ole reaaliaikaisuutta. Rekisteri olisi reaaliaikainen, jos ilmoitukset annettaisiin samalla sekunnilla kuin maksut tapahtuvat. Koska tähän ei päästä, ilmoittamisen määräaikaa voitaisiin pidentää jopa yhteen kuukauteen eikä tästä aiheutuisi mitään ongelmaa rekisterin käyttäjille.
Rekisteriin ilmoittaville työnantajille määräajan pidentäminen olisi suuri helpotus.
No, tämä on vain toiveunta. Verohallinto ei suostu muuttamaan virheellistä maksupäivän määritelmää eikä pidentämään ilmoittamisen määräaikaa. Yritysten on vain siedettävä tämäkin riesa.
Lassi Mäkinen