Tuntemattomat tilinpäätöskaavat suojaavat yrittäjää vainolta19.12.2017 | © Talousteema OyKauppalehden 28.11.2017 julkaiseman artikkelin mukaan patentti- ja rekisterihallitus poisti lokakuun lopussa kaupparekisteristä lähes 600 osakeyhtiötä, jotka eivät olleet lähettäneet tilinpäätösasiakirjojaan kaupparekisteriin.Osakeyhtiölaissa on tätä koskeva lainkohta, mutta sitä ei tähän asti ole käytetty.
Patentti- ja rekisterihallituksen pääjohtaja
Antti Riivari kertoi, että osakeyhtiöiden rekisteristä poistamisesta päätettiin, kun lähes 70.000 osakeyhtiöltä oli tilinpäätökset lähettämättä yli kahden vuoden ajalta. Lähes kaikki nämä yhtiöt ovat hyvin pieniä – alle viisi henkilöä työllistäviä nanoyrityksiä.
”Halusimme näyttää, että olemme nyt tosissamme”, Riivari uhosi.
Kauppalehden toimittaja
Janne Pöysti kirjoitti: ”Tilinpäätökset ovat usein ainoa tapa saada tietoa yrityksen taloudellisesta tilasta. Tiedot ovat tärkeitä kaikille yrityksen sidosryhmille kuten asiakkaille, tavarantoimittajille, rahoittajille ja henkilöstölle.”
Pöystin kirjoitus oli yksipuolinen, koska hän ei kysynyt näiltä pieniltä osakeyhtiöiltä, miksi ne eivät toimita tilinpäätöksiään kaupparekisteriin.
Käytännössä asiakkaat, tavarantoimittajat, rahoittajat ja henkilöstö saavat tilinpäätöstiedot suoraan yhtiöltä. Siihen ei kaupparekisteriä tarvita. Sen sijaan kilpailijoille tietoja ei anneta.
Suuret yhtiöt tappavat pieniä kilpailijoitaan hyödyntämällä niiden taloustietoja ja käyttävät tässä apuna luottotietoyhtiöitä, jotka saavat tietonsa kaupparekisteristä.
Osakeyhtiölaki suosii suuryhtiöitä, joiden ei tarvitse laatia erillistilinpäätöksiä kaikista tuotteistaan ja toimipaikoistaan sekä toimittaa niitä julkaistavaksi kaupparekisteriin. Laki on kohtuuttoman ankara pienille yhtiöille.
Pienten toimivien yhtiöiden poistamien kaupparekisteristä on ylimitoitettua viranomaistoimintaa. Se on suoranaista yrittäjien vainoamista.
Vastaiskuna patentti- ja rekisterihallituksen vihamielisille toimille yrittäjien on muutettava tilinpäätöskäytäntöään. Jos he esittävät yhtiöistään suppeat toimintokohtaiset tuloslaskelmat ja lyhyet taseet, tällaisista tilinpäätöksistä on vaikea saada tietoa.
Vaikka näitä laskelmakaavoja ei tunneta yleisesti, ne ovat silti kirjanpitolain sekä pien- ja mikroyritysasetuksen mukaiset.
Käytännössä suppea toimintokohtainen tuloslaskelma on seuraavan näköinen:
Bruttotulos
Myynnin ja markkinoinnin kulut
Hallinnon kulut
Liiketoiminnan muut kulut
Liikevoitto
Rahoitustuotot ja -kulut
Voitto ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja
Tuloverot
Tilikauden voitto
Missään ei ole määrätty tai edes ohjeistettu, mitä kirjataan myynnin ja markkinoinnin kuluihin, hallinnon kuluihin sekä liiketoiminnan muihin kuluihin. Ainoa sääntö on se, että joka vuosi niihin kirjataan samat asiat.
Lyhyt tase on seuraavan näköinen:
Vastaavaa
Pysyvät vastaavat
Aineettomat hyödykkeet
Aineelliset hyödykkeet
Vaihtuvat vastaavat
Vaihto-omaisuus
Saamiset
Rahat ja pankkisaamiset
Vastattavaa
Oma pääoma
Osakepääoma
Edellisten tilikausien voitto
Tilikauden voitto
Vieras pääoma
Lyhytaikainen
Pitkäaikainen
Lassi Mäkinen