Perustin osakeyhtiön ja yllätyin29.9.2019 | © Talousteema OyHeinäkuusta lähtien osakeyhtiön on voinut perustaa ilman osakepääomaa. Patentti- ja rekisterihallitus uudisti samalla sähköisen ilmoittamisen. Ensimmäisen kerran näiden muutosten jälkeen perustin osakeyhtiön ja yllätyin.Nykyisin sähköistä ilmoittamista voidaan käyttää vain niihin yhtiöihin, joille ei tule osakepääomaa. Jos merkintähintoja maksetaan, ilmoitus on tehtävä paperisena.
Sähköisen perustamisilmoituksen käyttöliittymä on sekava. Vaikka olen laatinut tietokoneohjelmia yli 50 vuotta ja olen tottunut nettipalveluiden käyttäjä, eksyin monta kertaa, kun yritin etsiä jotakin asiaa.
Perustajaosakkaille, hallituksen jäsenille ja toimitusjohtajalle lähetettävien allekirjoituspyyntöjen idea ei minulle avautunut. Palvelun ohjeen mukaan allekirjoituspyynnön teksti pitää kopioida ja lähettää sähköpostitse allekirjoittajille. Kun kopioin tekstin, linkki perusteilla olevan yhtiön ilmoitukseen ei välittynyt. En ymmärrä, miksi viestejä ei voi lähettää suoraan ohjelmasta klikkaamalla.
Koska edellisestä sähköisestä yhtiön perustamisesta on aikaa jo vuosia, yllätyin positiivisesti, että järjestelmässä luodaan yhtiöjärjestys ja perustamissopimus sekä järjestelmä hakee henkilötiedot Väestörekisterikeskuksen tietokannasta. Vain henkilötunnus ja sukunimi on annettava. Nämä ominaisuudet helpottavat yhtiön perustamista olennaisesti.
Ilmoituksen voi tallentaa keskeneräisenä sekä palata myöhemmin jatkamaan. Aikaa ilmoituksen täydentämiseen on kuukausi.
Yhtiöjärjestystä ja perustamissopimusta voi tarkastella luonnoksina. Ohjelmassa näyttää olevan jokin virhe, koska kaikki antamani tiedot eivät näkyneet luonnoksissa.
Ohjeita on runsaasti, mutta ne eivät ole selkokielisiä. Aivan tavalliset yrittäjäksi ryhtyvät ihmiset eivät niiden avulla onnistu perustamaan yhtiötä.
Käyttöliittymän, allekirjoituspyyntöviestien, luonnosten katselun ja käyttöohjeiden lisäksi haluaisin palveluun kaksi parannusta.
Ensinnäkin ilmoittamista on yksinkertaistettava. Tämä voi tapahtua vain osakeyhtiölakia muuttamalla. Mihin yhtiöjärjestystä ja perustamissopimusta oikeastaan tarvitaan? Mielestäni pelkkä ilmoitus ja siinä olevat tiedot riittäisivät.
Toiseksi, 275 euron käsittelymaksu on aivan liian suuri. Sähköisesti annettujen määrämuotoisten tietojen käsittely voidaan automatisoida lähes kokonaan. Tuntuu, että Patentti- ja rekisterihallitus kerää aloittavilta yrittäjiltä rahaa muihin tarkoituksiin.
Esimerkiksi yhdistyksen sähköisen perustamisilmoituksen käsittelymaksu on vain 100 euroa, vaikka yhdistysten perustamiskirjat ovat yleensä huomattavasti laajempia ja monimutkaisempia kuin yhtiöiden perustamissopimukset.
Tutustu kirjaan
Osakeyhtiö pienyhtiönä.
Lassi Mäkinen