Suomen valtiosta on tullut digiterroristi20.12.2018 | © Talousteema OySuomi pakottaa työnantajat palkkojen sähköiseen ilmoittamiseen ylikireällä vauhdilla. Ihmiset velvoitetaan hankkimaan sähköisiä henkilökortteja, koska ajokortti ei enää kelpaa tunnistamisessa. Seuraavaksi aiotaan pakottaa yritykset verkkolaskuttajiksi ja tähän yhdistetään automaattinen alv-ilmoittaminen. Kysymys ei enää ole digiloikasta vaan digiterrorismista.Vuoden 2019 alusta lähtien jokaisen henkilön saama jokainen palkka, luontoisetu ja matkakustannusten korvaus on ilmoitettava tulorekisteriin erikseen viiden päivän kuluessa maksupäivästä. Jokaisessa ilmoituksessa annettava tietomäärä on suuri.
Kukaan ei ole kunnolla selittänyt, miksi näillä tiedoilla on näin kiire ja ovatko kaikki ilmoitettavat tiedot tarpeelliset.
Kaikkein pienimmille yrityksille ilmoittamisen nopeus ja tietojen paljous aiheuttaa paniikin. Ongelmasta selviää, kun tulotietojen ilmoittaminen tapahtuu palkkahallinnon tietojärjestelmällä. Paperilomakkeilla ilmoittaminen on käytännössä mahdotonta, verkkolomakkeen täyttäminen on työlästä eikä kaikkein pienimmillä yrityksillä ole varaa kalliisiin tietojärjestelmiin.
Tulorekisterin yhteydessä otetaan käyttöön Suomi.fi-valtuudet, jolloin Katso-tunnistautumisesta luovutaan. Suomi.fi:ssä ei ole tunnistautumista vaan siihen käytetään pankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai sähköistä henkilökorttia.
Pankkitunnistautuminen on hankala ja aikansa elänyt. Kaikki Suomessa asuvat eivät edes voi saada verkkopankkia eikä tunnuksia.
Mobiilivarmenteella tunnistautuminen on helppoa, mutta matkaviestimestä tulee entistäkin kriittisempi laite. Miten ihminen selviytyy, jos matkapuhelin menee rikki tai se varastetaan?
Sähköisen henkilökortin lukemiseksi tietokoneeseen on ostettava kortinlukija. Se maksaa.
Monen suomalaisen on hankittava sähköinen henkilökortti senkin vuoksi, että vuoden 2019 alusta lähtien pankin konttorissa asiointi edellyttää joko passia tai sähköistä henkilökorttia. Ajokortti ei enää kelpaa. Sama koskee postissa asiointia ja luultavasti pian ei missään pärjää ilman sähköistä henkilökorttia.
Henkilökortti hankitaan poliisilaitokselta ja se maksaa 50 euroa. Siihen tarvitaan samanlainen kuva kuin passissa ja kuvauskin maksaa. Matkapuhelimella otettu selfie ei kelpaa.
Hallitus on vaivihkaa antanut eduskunnalle verkkolaskulain. Hanke liittyy EU:n vaatimukseen, jonka mukaan hankintayksiköiden on julkisissa hankinnoissa otettava vastaan uutta eurooppalaista standardia noudattavia sähköisiä laskuja.
Kotitekoisena lisänä Suomessa lakiesitykseen on ympätty yritykselle velvollisuus lähettää verkkolasku, jos ostaja sitä vaatii. Pankit ja verkkolaskuoperaattorit rahastavat tästä näennäispalvelusta, sillä luultavasti verkkolaskujen välittämistä sähköpostitse estetään tehokkaasti, vaikka se olisi mahdollista eikä lakiesityskään sitä kiellä.
Parhaillaan Verohallinnossa suunnitellaan alv-ilmoittamisen uudistamista verkkolaskutuksen pohjalta lähes reaaliaikaisesti. Luultavasti paperilla tai OmaVerossa ilmoittaminen tehdään niin vaikeaksi, että kaikkien on pakko siirtyä automaatioon.
Pian yrittäminen on niin digitaalista, että ilman tietokonetta ja tietoliikenneyhteyttä ei voi eikä saa toimia. Sama näyttää koskevan myös ihmisten elämää. Tällainen pakottaminen on vastenmielistä.
Maaseudulla asuvat ja vanhat ihmiset ajautuvat yhteiskunnan ulkopuolelle. Nuorten on pakko muuttaa kaupunkiin ja vanhat säilötään laitoksiin.
Miksi minä tästä valitan, sillä olenhan käyttänyt tietokoneita jo lähes 50 vuotta ja edelleen koodaan ohjelmia? Pärjään oikein hyvin digitaalisessa pakkotaloudessa, mutta silti en hyväksy, että kaikki yritykset ja ihmiset pakotetaan siihen.
Lassi Mäkinen