Älä luota lakisääteiseen kirjanpitoon ja tuloslaskelman voittoon12.7.2024 | © Talousteema OyKassavirtakirjanpito ja kassasuunnittelu synnyttävät kassavirta-ajattelun yrittäjässä. Hän alkaa oivaltaa asioita, joita hän ei ymmärrä seuratessaan tuloslaskentaan perustuvaa kirjanpitoa ja laatiessaan tulosbudjetteja.Olen koonnut seuraavaan muutamia kassavirta-ajattelun tuloksena syntyneitä ohjeita. Ne auttavat yritystä kasvamaan terveesti ja torjumaan konkurssin.
1. Älä luota lakisääteiseen kirjanpitoon ja tuloslaskelman voittoon. Voitto on aina virheellinen eikä se ole rahaa. Sillä ei voi maksaa mitään. Maksut tapahtuvat rahalla, jota kulkee kassavirrassa.
Siirry kassavirtakirjanpitoon
2. Laadi maksuperusteista kassavirtakirjanpitoa pankkitapahtumista, jolloin tiliote on kirjanpidon tosite. Pankki on kirjannut jokaisen tapahtuman toisen puolen. Sinä kirjaat nämä tapahtumat vain tuloihin tai menoihin. Tämä on kirjanpitolain mukaista kahdenkertaista kirjanpitoa, vaikka itse teet kirjaukset vain yhteen kertaan.
3. Pankkitilin tiliote on yksinkertainen kassavirtalaskelma. Monipuolisemman laskelman saat, kun jaat pankkitilin tapahtumat juoksevaan, investointien ja rahoituksen kassavirtaan sekä jokaisen näistä kassavirroista edelleen kassatuloihin ja kassamenoihin.
4. Juoksevan kassavirran (+ juoksevat kassatulot – juoksevat kassamenot) tulee yleensä aina olla positiivinen.
5. Investointien kassavirran (+ investointien kassatulot – investointien kassamenot) tulee olla negatiivinen, koska silloin yritys investoi tulevaisuuteensa. Jos se on positiivinen, yritys myy omaisuuttaan enemmän kuin hankkii uutta.
6. Rahoituksen kassavirran (+ rahoituksen kassatulot – rahoituksen kassamenot) etumerkki riippuu juoksevan kassavirran ja investointien kassavirran rahantarpeesta.
Turvaa henkilökohtainen omiasuutesi
7. Perusta aina osakeyhtiö, koska se turvaa henkilökohtaisen omaisuutesi.
8. Älä sijoita yhtiöösi osakepääomaa. Osakeyhtiölaki ei sitä enää vaadi.
9. Osakepääoma voi tulla kysymykseen, jos yhtiöösi tulee ulkopuolisia sijoittajia. Paras tilanne on sellainen, että jokainen sijoittaja omistaa alle 10 % osakkeista ja sinä omistat vähintään 67 % osakkeista. Vähintään sinun tulee omistaa 51 % osakkeista, että yhtiö on hallinnassasi.
10. Ota lainaa lähinnä vain investointimenoihin, sillä juoksevien kassatulojen tulee kattaa juoksevat kassamenot. Jos tarvitset kovin paljon lainaa investointiin, mieti, miten voisit karsia investointia. Lainalla yhtiön kasvun vivuttaminen on vaarallista, vaikka se on houkuttelevaa.
11. Jos lainan antaja vaatii henkilökohtaista omaisuuttasi yhtiösi lainan vakuudeksi, ota laina itsellesi ja lainaa rahat edelleen yhtiöllesi. Älä milloinkaan anna henkilökohtaista takausta lainalle.
12. Parempi vaihtoehto on myydä vakuudeksi vaadittu omaisuus ja lainata se yhtiöllesi, koska tällöin saat yhtiölle enemmän rahaa kuin lainalla saisit.
Ryhdy ylläpitämään kassasuunnitelmaa
13. Jos yhtiösi tilillä on runsaasti rahaa, sillä ei ole konkurssivaaraa ja se voi kasvaa rahamäärän ja tulevan kassavirtakehityksen asettamissa puitteissa.
14. Jos tilillä on niukasti rahaa, selvitä, miten sille tulee ja siltä lähtee rahaa lähipäivinä ja -viikkoina. Näin voit sopeuttaa maksutilannetta ajoissa ennen kuin konkurssi kolkuttaa ovelle. Kassasuunnitelmassa pankkitilin saldo ei saa milloinkaan olla miinusmerkkinen.
15. Ryhdy ylläpitämään kassasuunnitelmaa jatkuvasti joka päivä. Näin yrityksen talousvaikeudet eivät pääse yllättämään sinua.
Jos et vielä ole ostanut kirjaa
Tärkeintä ei ole voitto, vaan reilu kassavirta, voit tilata sen tästä:
Tilauslomake
Lassi Mäkinen