Verotusta koodataan umpisolmuun28.8.2020 | © Talousteema OyVerohallinto suunnittelee ilmaista kirjanpitosovellusta mikroyrityksille. Taustalla lienee harhakäsitys suomalaisten kirjanpitäjien osaamattomuudesta. Kirjanpitäjät eivät ole syyllisiä virheellisten verotietojen antamiseen, vaan syynä on lainsäädännön mädännäisyys.Yritystoimintaa koskevat verolait sekä niihin liittyvät kirjanpito- ja yhteisösäännökset ovat niin monimutkaisia, sekavia, epäjohdonmukaisia ja harhaisia, että tuskin Verohallinnostakaan löytyy henkilöä, joka hallitsisi kaikki nämä lakipykälät.
Tilitoimistoissa työskentelevien kirjanpitäjien pitää nämä kuitenkin hallita. Toisaalta asiakasyrittäjät vaativat heiltä verolainsäädännön osaamista ja toisella puolella Verohallinto esittää vaatimuksia rangaistusten uhalla. Moni kirjanpitäjä on menettänyt tässä pyörityksessä terveytensä eikä enää milloinkaan palaa työelämään.
Miten Verohallinnon suunnittelema kirjanpitosovellus ratkaisisi ongelmat? Se johtaisi siihen, että osa yrittäjistä tekisi itse kirjanpitonsa ilmaista ohjelmistoa käyttäen.
Kun osaamaton ihminen tekee kirjanpitoa, siitä tulee klimppisoppaa. Asiat menevät niin pahasti solmuun, että taitavinkaan kirjanpitäjä ei niitä jälkikäteen pysty selvittämään tekemättä samat kirjaukset kokonaan uudelleen. Tämä tulee kalliiksi yrittäjille.
Verohallinto kuvittelee saavansa selville talousrikokset, kun se saa tietokantaansa mikroyritysten kaikki kirjanpitotapahtumat. Virheitä kyllä löytyy, mutta rikoksia ei löydy yhtään nykyistä enempää, koska isot rikolliset löytävät keinot saada kirjanpitonsa näyttämään muodollisesti virheettömältä.
Ilmainen kirjanpitosovellus tehtäisiin kaikkien suomalaisten maksamin verovaroin. Se tappaisi ainakin pienimmät kirjanpitosovelluksia tekevät ohjelmistotalot ja olisi siten EU:n kilpailulainsäädännön vastainen. Isoimmat ohjelmistotalot jatkaisivat ongelmitta, koska niiden asiakkaina ovat pörssiyhtiöt ja suuret tilitoimistoketjut. Osa näistä ohjelmistotaloista on ulkomaisia yrityksiä, kuten esimerkiksi SAP ja Visma.
Mikä olisi vaihtoehto Verohallinnon ilmaiselle kirjanpitosovellukselle? Ratkaisun ydin on verolainsäädännön yksinkertaistaminen.
Jos monimutkaiseen sovellusalueeseen tehdään tietojärjestelmä, siitä tulee kallis, virhealtis ja vaikeakäyttöinen. Ennen ensimmäisen koodirivin kirjoittamista pitää tehdä seuraavat viisi toimenpidettä:
1. Yksinkertaistetaan sovellusalue
2. Yksinkertaistetaan sovellusalue
3. Yksinkertaistetaan sovellusalue
4. Yksinkertaistetaan sovellusalue
5. Yksinkertaistetaan sovellusalue
Tässä tapauksessa sovellusalue tarkoittaa kirjanpidon ja verotuksen säädöksiä, ohjeita ja käytänteitä. Kun se käännetään ja kaulitaan viiteen kertaan, leipomuksesta tulee hyvä.
Verohallinnon pitää keskittyä siihen, minkä se osaa parhaiten, eli verotukseen. Ohjelmistohankkeen sijaan sen tulee käynnistää verotuksen yksinkertaistamishanke yhdessä valtiovarainministeriön kanssa.
Tilitoimistoja edustava Taloushallintoliitto on ollut mukana suunnittelemassa Verohallinnon ilmaista tietojärjestelmää. Sen pitää keskittyä siihen, minkä se osaa parhaiten, eli kirjanpitoon. Ohjelmistohankkeen sijaan sen tulee käynnistää kirjanpidon yksinkertaistamishanke.
Kirjanpitolainsäädännöstä vastaa työ- ja elinkeinoministeriö. Tämä osa-alue on piilotettu työministerin alaan, joten se on aivan väärässä ruudussa. Siksi kirjanpitolainsäädäntöä ei ole kahteen vuosikymmeneen uudistettu juuri muuten kuin omaksumalla EU:n tilinpäätösdirektiivin ja pörssiyhtiöille tarkoitettujen kansainvälisten tilinpäätösstandardien (IFRS) monimutkaisia koukeroita.
Työ- ja elinkeinoministeriössä toimiva kirjanpitolautakunta koostuu ihmisistä, joista suurin osa ei ole milloinkaan laatinut kirjanpitoja. He kuvittelevat luovansa hyvää kirjanpitotapaa, vaikka tapa syntyy tekemällä jotakin toistuvasti ja hyvä tapa tarkoittaa menettelyä, josta on hyötyä mutta ei haittaa kenellekään.
Kauppakorkeakouluissa on viime vuosikymmenet opetettu laskentatointa ja rahoitusta opiskelleille vain pörssisijoittamista eikä ole pohdittu, miten yritysten laskentatointa voisi kehittää paremmin yrityksen johtoa hyödyttäväksi.
Nyt tarvitaan tiukka käännös oikeaan suuntaan: kirjanpidon ja verotuksen yksinkertaistamiseen. Tilitoimistot ja ohjelmistoyritykset osaavat ja tekevät oman osuutensa. Niitä ei virkamiesten tarvitse tulla neuvomaan.
Lassi Mäkinen