Yhdenkertainen ei ole yksinkertaista15.1.2021 | © Talousteema OyYhdenkertaista kirjanpitoa tunnetaan huonosti. Sen väitetään olevan yksinkertaista ja maksuperusteista. Ihmiset, jotka eivät ole milloinkaan tehneet kirjanpitoa, saattavat suositella pienelle yritykselle, että yrittäjä tekisi itse kirjanpitonsa yhdenkertaisena, jolloin ei tarvitse maksaa tilitoimistolle. Itse tekeminen tulee kuitenkin lopulta kalliiksi.Wikipediassa yhdenkertaisesta kirjanpidosta sanotaan virheellisesti:
”Yhdenkertainen kirjanpito on aina maksuperusteista eli menot ja tulot kirjataan sille päivälle, jona maksu tapahtuu.” Samanlaiseen väärinkäsitykseen törmään jatkuvasti, joten asiasta on pakko kirjoittaa.
Kirjanpitolain 1 luvun 1a §:n 2 momentissa sanotaan seuraavasti:
”Liiketapahtumista tulee tehdä merkinnät siten, että kirjanpitovelvollinen voi jatkuvasti selvittää ostovelkojen ja myyntisaamisten määrän ja kirjanpidosta voidaan saada tarvittavat tiedot verovelvollisuuden täyttämiseksi. Sen estämättä, mitä tämän luvun 2 §:ssä säädetään, ammatin- ja liikkeenharjoittaja ei ole velvollinen pitämään kahdenkertaista kirjanpitoa, mikäli sekä päättyneenä, että sitä edeltäneellä tilikaudella on täyttynyt enintään yksi seuraavista edellytyksistä:
1) taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa;
2) liikevaihto tai sitä vastaava tuotto ylittää 200 000 euroa; tai
3) palveluksessa on keskimäärin yli kolme henkilöä.”
Nykyisin kirjanpitolaissa ei mainita yhdenkertaista kirjanpitoa lainkaan.
Tässä lainkohdassa ei sanota, että yhdenkertainen kirjanpito olisi maksuperusteista. Väitteessä yhdenkertaisen kirjanpidon maksuperusteisuudesta sotketaan kaksi asiaa: kirjanpitomenetelmä ja kirjaamisperuste.
Kirjanpitolain 2 luvun 3 §:ssä säädetään kirjaamisperusteista seuraavasti:
”Menon kirjaamisperusteena on tuotannontekijän vastaanottaminen ja tulon kirjaamisperusteena suoritteen luovuttaminen (suoriteperuste), jollei jäljempänä toisin säädetä.
Meno ja tulo saadaan kirjata perustuen myös veloitukseen (laskuperuste) tai maksuun (maksuperuste). Jos menot ja tulot kirjataan maksuperusteen mukaan, on ostovelat ja myyntisaamiset voitava jatkuvasti selvittää.”
Yhdenkertaista kirjanpitoa samoin kuin kahdenkertaista kirjanpitoa voidaan laatia maksu-, lasku- tai suoriteperusteisesti.
Yhdenkertainen-sana vääntyy joskus yksinkertainen-sanaksi. Tästä on syntynyt väärinkäsitys, että yhdenkertainen kirjanpito olisi yksinkertaista ja helppoa.
Moni alkava yrittäjä on päättänyt säästää tilitoimistomaksuissa tekemällä yrityksensä kirjanpidon itse yhdenkertaista menetelmää käyttäen. Useimmiten tämä on kohtalokas virhe.
Kun amatööri laatii kirjanpitoa yhdenkertaisena, hän saa sen helposti sekaisin. Koska yhdenkertaisesta kirjanpidosta puuttuu täsmäytysmahdollisuus, siitä virheiden etsiminen ja korjaaminen on vaikeaa.
Kahdenkertaisessa kirjanpidossa euromäärä kirjataan kahteen kertaan: toisen tilin debet-puolelle ja toisen tilin kredit-puolelle. Usein näitä tilejä on enemmän kuin kaksi mutta tällöinkin debet-kirjausten summa on yhtä suuri kuin kredit-kirjausten summa.
Yhdenkertaisessa kirjanpidossa euromäärä kirjataan vain yhteen kertaan ilman vastakirjausta. Meno kirjataan tilin debetiin ja tulo tilin kreditiin.
Kahdenkertaisen kirjanpidon hienous on täsmäytysmahdollisuus. Koko kirjanpidon debet-kirjausten summan pitää olla yhtä suuri kuin kredit-kirjausten summa. Tällöin kirjanpito täsmää.
OP:n kevytyrittäjäpalvelun kuvauksessa sanotaan seuraavasti:
”Toteutamme käyttäjillemme täysin automaattisen yhdenkertaisen kirjanpidon, jossa jokainen lasku ja menokirjaus tekee kirjanpitomerkinnän maksuperusteisesti.”
Tällainen palvelu on vaarallista. Automaatti ei ole amatööriä parempi kirjanpitäjä.
Yhdenkertaisen maksuperusteisen menettelyn sijaan kirjanpito voidaan laatia kahdenkertaista kirjanpitomenetelmää ja maksuperustetta käyttäen pankkitapahtumia hyödyntäen Tällöin vältetään kahteen kertaan kirjaaminen.
Maksuperusteisessa kahdenkertaisessa kirjanpidossa vastatili on aina pankkitili. Pankkitilin kirjaukset on jo tehty pankissa ja ne näkyvät tiliotteilta. Kirjanpidossa pitää tehdä enää vain tulo- ja menokirjaukset. Tulo on pankkitilin debetissä, joten se kirjataan tulotilin kreditiin, ja meno on pankkitilin kreditissä, joten se kirjataan menotilin debetiin. Kirjanpito täsmäytetään pankin tuottaman tiliotteen loppusaldoon.
Maksuperusteinen pankkitapahtumiin perustuva kirjanpito on yksinkertaista, vaikka se on kahdenkertaista. Se on helppoa ja nopeaa.
Se on kaikenkokoisille yrityksille kirjanpito- ja elinkeinoverolain mukaan sallittua, mutta arvonlisäverolaissa maksuperuste hyväksytään vain, jos tilikauden liikevaihto on enintään 500.000 euroa. Sitä voidaan käyttää yksityisten elinkeinonharjoittajien lisäksi myös esimerkiksi osakeyhtiöiden kirjanpidoissa.
Kahdenkertainen maksuperusteinen kirjanpito ei helppoudestaan huolimatta sovi amatööreille eikä sitä voida täysin automatisoida, mutta se sopii ammattitaitoisten kirjanpitäjien työmenetelmäksi.
Lassi Mäkinen