Vain muutos on varmaa3.3.2017 | © Talousteema OyValtiovarainministeriön asiantuntijatyöryhmä julkisti yritysverotuksen uudistamista koskevan raporttinsa 9.2.2017. Varmaa on, että yritysverotus muuttuu vuonna 2018, mutta epävarmaa tämän raportin perusteella on, miten se muuttuu.Jokaisen hallituksen on pakko uudistaa yritysverotusta, koska muuten näyttäisi siltä, että mitään ei ole edes yritetty tehdä.
Pääministeri
Juha Sipilän hallitus pitää hallituskauden puolivälitarkastelun huhtikuun lopussa. Ensimmäisen puolikkaan aikana on tehty ikävät päätökset, koska ne unohtuvat seuraaviin vaaleihin mennessä. Toisen kaksivuotiskauden aikana on tehtävä myönteisiä päätöksiä.
Yritysverouudistuksella tavoitellaan investointien lisäämistä, työllisyysasteen paranemista ja työttömyyden vähenemistä.
Asiantuntijaryhmä piti nykyistä 20 prosentin yhteisöveroa tällä hetkellä kilpailukykyisenä, mutta sen alentamiseen kohdistuu paineita mm. Iso-Britanniasta ja Yhdysvalloista.
Listaamattomien yhtiöiden osinkoverohuojennukset eivät ole ryhmän mielestä tuottaneet investointeja, kuten odotettiin.
Työryhmä halusi alentaa nykyisen 8 prosentin tuottoasteen 4 prosenttiin ja poistaa 150.000 euron huojennusrajan.
Tuottorajan alittavasta osingosta tulisi työryhmän mielestä olla 40 prosenttia pääomatuloa.
Nykyisin tuottoasteen alittavasta osinkotuloista 25 prosenttia on pääomatuloa 150.000 euron huojennusrajaan asti ja tämän ylittävästä osasta pääomatuloa on 85 prosenttia.
Tuottorajan rajan ylittävästä osingosta 75 prosenttia on ansiotuloa, mitä työryhmä ei esittänyt muutettaviksi.
Työryhmän ehdotus merkitsee sitä, että jatkossa varakkaissa yhtiöissä yli 150.000 euron osinkotulot muuttuvat edullisesti verotetuiksi ja tuon rajan alittavia tuloja verotetaan nykyistä ankarammin.
Syntyykö työryhmän ehdotuksen vaikutuksesta Suomeen uusia työpaikkoja? Tämä on avainkysymys, jota hallitus pohtii, kun se huhtikuussa päättää verouudistuksesta.
Uusien työpaikkojen lisäys on viime vuosikymmeninä tapahtunut kaikkein pienimmissä yrityksissä. Suuret yritykset ovat automatisoineet tuotantoaan. Satojen miljoonien investointikohteet tuottavat vain muutamia kymmeniä pysyviä työpaikkoja.
Työllisyysongelman ratkaisun avaimet ovat kaikkein pienimmissä yrityksissä ja tehokkainta työllistämistä on uusien yritysten perustaminen. Näille yrityksille valtiovarainministeriön valitsemat asiantuntijat eivät halunneet antaa mitään helpotuksia.
Lassi Mäkinen