Valmistaudu lamaan, vaikka se ei tulisikaan20.3.2020 | © Talousteema OyKoronaviruspandemia sytytti maailmantalouden tuleen ja se uhkaa palaa karrelle. Vaikka virus voitettaisiin nopeasti, sen aiheuttama lama kiusaa meitä jokaista ainakin vuosikymmenen eteenpäin. Kaikkein pienimmät yritykset ovat suurimmassa vaarassa. Parhaiten lamasta selviytyvät aiemminkin vaikeuksia kokeneet yrittäjät.Edellisissä blogikirjoituksissani kerroin uudesta kirjanpitosovelluksestani ja kassavirtalaskennasta. Nyt kerron tilanteesta, jossa kassavirtalaskenta on ylivoimaisen tehokas.
Lama tarkoittaa usean vuoden mittaista taantuma-aikaa. Sinä aikana tehdään poikkeuksellisen paljon konkursseja, työttömyys kasvaa sietämättömän korkeaksi ja omaisuuden arvot alenevat, jolloin niiden vakuusarvot eivät enää kata lainojen pääomia. Kun lainoja ei pystytä maksamaan, vakuudet myydään pilkkahintaan ja velalliset jäävät loppuvelkojen kanssa vangeiksi.
Olin tilitoimistoyrittäjä, kun Suomi ajautui 1990-luvun alussa syvään lamaan. Kaikki asiakkaani kohtasivat nopeasti talousvaikeuksia. Niistä selviytyminen oli monelle vaikeaa. Tein lujasti töitä auttaakseni asiakkaitani. Vain yksi asiakkaistani ajautui konkurssiin. Muut jäivät eloon.
Nyt suomalaisilla yrityksillä on edessä sama tilanne. On toimittava nopeasti ja tehokkaasti vahinkojen minimoimiseksi. Kokemuksesta tiedän, että pienimpien yritysten ei kannata luottaa valtion tai pankkien apuun ja armeliaisuuteen. Yrittäjien on itse soudettava myrskyssä, kunnes se laantuu.
Tärkeintä on rahan riittävyydestä huolehtiminen. Jo ennen pahinta myrskyä kannattaa muuttaa omaisuutta rahaksi. Esimerkiksi varaston pienentäminen alennusmyynnillä on viisasta nyt, kun kauppa vielä käy. Jos yrityksellä on vakuuksissa varaa, lainaa kannattaa ottaa ennen kuin yrityksen maksuvaikeudet alkavat.
Rahaa on mahdollista saada yrityksen tilille myös laskutusta nopeuttamalla ja perintää tehostamalla. Perintätoimistojen käyttäminen ei välttämättä ole tehokkainta, sillä saatavia voi periä oikeusteitse itsekin.
Perintää tehdessä ei kannata pelätä asiakkaiden menettämistä, koska samat velalliset saavat perintäkirjeitä myös muilta. Maksuvaikeuksissa oleva velallinen ei maksa niitä velkojaan, joita ei peritä.
Menot on sopeutettava nopeasti alenevien tulojen tasolle. Maksuja voidaan siirtää ja ostoja vähentää. Lomautukset ja irtisanomiset voivat tulla kysymykseen, mutta irtisanomisia toteutettaessa on hyvä pohtia tilannetta, jolloin talous elpyy ja tarvitaan osaavaa henkilökuntaa.
Vuokrahinnan alennusta kannattaa pyytää, sillä viisas vuokranantaja haluaa säilyttää hyvän vuokralaisen lamavuosien yli ja vuokrahuoneistoja vapautuu, kun yritykset lopettavat toimintansa.
Koronatartunnan pelko saattaa aiheuttaa joillekin yrityksille täydellisen asiakaskadon. Jos esimerkiksi ihmiset eivät uskalla tulla ravintolaan syömään, silloin on parasta laittaa ovet kiinni joksikin aikaa. Yrittäjä voi pyytää keskeytystä mm. vuokran, kassajärjestelmän ja laajakaistan maksuihin. Sähkömenot ja pankkipalvelumaksut alenevat automaattisesti, kun toiminta pysähtyy. OmaVeroon voi tehdä ei toimintaa -ilmoituksen, jolloin kirjanpitoa ja alv-ilmoituksia ei tarvitse tehdä.
Yrittäjälle henkisesti vaikeinta on ihmisten lomauttaminen, koska joillakin saattaa olla asuntolainaa. Heille paras neuvo on pyytää vapaavuosi lainanmaksuun. Pankki myöntää sellaisen helposti, koska se lisää pankin korkotuloja ja varmistaa lainan takaisinmaksun.
Koronavirus voi olla myös mahdollisuus. Autovuokraamo voi esimerkiksi mainonnassaan korostaa, että kaikki autot desinfioidaan sisältä ennen kuin ne luovutetaan asiakkaille. Siivouspalveluja tarjoava yritys voi tarjota pintojen desinfiointisiivouksia.
Digitalisaatio on oiva keino välttää tartuntoja. Esimerkiksi paperilehtien ja -kirjojen muuttaminen verkkolehdiksi ja -kirjoiksi poistaa tartuntauhkan. Päivittäistavarakaupassa tartuntariski pienenee, jos ihmiset tilaavat tavarat netistä ja ne toimitetaan kotiin.
Laman aikana velkojat ovat halukkaita suostumaan maksujärjestelyihin, mikäli yritys on aina hoitanut maksunsa eräpäivinä. Verohallinto voi hyväksyä maksujärjestelyn ja pankki voi myöntää lainoille vapaavuosia. Lamavuosina 1990-luvulla onnistuin neuvottelemaan asiakkailleni jopa lainojen anteeksiantoja.
Kun velkoja on suostunut siirtämään maksuaikaa myöhemmäksi, häntä ei saa pettää. Sovitusta päivästä on pidettävä kiinni. Tähän tarvitaan kassavirtalaskentaa. Nimittäin sitä voidaan tehdä myös tulevaisuuden tapahtumista, jolloin puhutaan kassasuunnittelusta.
Vaikka yrittäjä saattaa masentua jatkuvista maksuvaikeuksista, toivoa ei saa menettää. Jos hän vaipuu henkiseen lamaan, mitään ei ole enää tehtävissä.
Parhaiten lamasta selviytyvät yrittäjät, jotka ovat aikaisemmin joutuneet elämään vähällä, ja vaikeinta on niillä, jotka ovat menestyneet ja eläneet ylellisesti. Äkkinäinen köyhtyminen voi käydä hermoille, kun pitää pohtia, mitä naapurit ajattelevat.
Lue koko kirjoitussarja:
1.
Koodasin uudenlaisen kirjanpitosovelluksen
2.
Avaan kirjanpitoni ytimen
3.
Kassavirtalaskenta voittaa kuusi nolla
4. Valmistaudu lamaan, vaikka se ei tulisikaan
5.
Yrittäjän piinakevät
6.
Pienet tilitoimistot voivat pelastaa Suomen
7.
Yrittäjät nostettiin tikun nokkaan kivitettäviksi
8.
Kovia kokeneet ja fiksut pärjäävät
9.
Tilinpäätöksissä liikaa klappia
Lassi Mäkinen