Miten tilitoimistot selviytyvät?14.9.2019 | © Talousteema OyMiten kävi valokuvaamoille? Millaisiksi kirjakaupat muuttuivat? Mitä on tapahtumassa lehtialalla? Miten pankeille lopulta käy? Maailma on muuttumassa ympäriltä. Jos yritys ei reagoi muutoksiin, se kuolee pois.Enää vain muutama valokuvaamo sinnittelee elossa. Parhaat kameraliikkeet pystyvät vielä toimimaan mutta tietotekniikkaliikkeet syövät niidenkin leipää. Filmien kehittämöt ovat hävinneet, koska kameroissa ei enää ole filmejä.
Kuvia otetaan pääasiassa matkaviestimillä, joita älypuhelimiksi kutsutaan, ja itse otettuja kuvia jaetaan ystäville viestintäpalvelujen välityksellä kuvatiedostoina.
Kirjakaupoista kitkuttelevat elossa vain ne, jotka ovat laajentaneet valikoimaansa muihin tuotteisiin. Samassa liikkeessä voidaan nykyisin myydä esimerkiksi konttoritarvikkeita, tietokoneita, leikkikaluja tai jopa sisustustuotteita.
Kirjojen myynnillä on tulevaisuus vain vanhojen kirjojen kaupassa. Vanhat kirjat ovat erinomaisia sijoituskohteita. Nyt niitä saa muutamalla eurolla mutta jonkin ajan kuluttua niistä saatetaan maksaa kymmeniä tai satoja euroja.
Lehtialan suuryritykset ostavat pieniä ja elävät jatkuvassa YT-neuvottelujen ketjussa, kun paperilehtien lukeminen on vähentynyt ja mainostajat eivät enää usko paperiin vaan markkinoivat halvemmalla somessa.
Pankit ovat ahdingossa, sillä niiden toiminta on yksinkertaista ja koko ajan automatisoituvaa. Ihmisiä tarvitaan vähemmän. Konttoreita vähennetään, kun verkkopankkien ja maksukorttien käyttö lisääntyy. Finanssikonsernit perustavat sairaaloita ja autovuokraamoita.
Taloushallintoala muistuttaa pankkialaa, vaikka erojakin on. Miten tilitoimistot selviytyvät?
Yksinkertainen sääntö on, että työpaikat säilyvät yrityksissä, joissa työn tekevät ihmiset. Vastaavasti työpaikat vähenevät, jos työ voidaan teettää koneilla. Jokaisen tilitoimistojohtajan ja tilitoimiston työntekijän kannattaa muistaa tämä sääntö.
Esimerkkinä ihmistyön tarpeesta on hoiva-ala. Sairaat ja vanhukset tarvitsevat edelleen ihmisen kosketusta, vaikka tietotekniikka laajenee lääkärikeskuksiin, sairaaloihin ja vanhusten hoitolaitoksiin. Automaatiosta huolimatta alan työpaikat lisääntyvät, koska vanhusten määrä lisääntyy.
Voisiko tilitoimisto tehdä hoivatyötä? Tätähän finanssikonsernit yrittävät tavoitella perustaessaan sairaaloita.
Eivät tilitoimiston työntekijät sovellu jakamaan lääkkeitä sairaille tai siivoamaan vanhusten koteja. Mutta voisiko hoivatyö olla toisenlaista? Voisiko yrittäjiä hoivata?
Tiedän kokemuksesta, että yrittäjät kaipaavat luotettavaa keskustelukumppania. Tällaisessa työssä on hoivatyön piirteitä. Huolehditaan siitä, että yrityksen rahat riittävät.
Tilitoimistolla on kaksi vaihtoehtoa. Se voi muuttua verkkopankin kaltaiseksi kirjanpitoautomaatiksi tai se voi ryhtyä huolehtimaan asiakasyritystensä rahan riittävyydestä.
Ennen kuin rahan riittävyydestä huolehtiminen onnistuu, pitää tietää, kuinka paljon yrityksellä on rahaa, miten paljon sitä tarvitaan maksuihin tulevaisuudessa ja millainen määrä sitä tulee yrityksen tilille. Tähän tarvitaan kassasuunnittelua.
Kassasuunnittelu on kaukana voiton laskennasta. Niillä ei ole suoranaista kosketuspintaa, vaikka kassavirtalaskelmista voidaan muokata tuloslaskelma ja tase sekä yleensä tehdään päinvastoin.
Liittymäkohtaa on siinäkin, että voitosta tai tappiosta ei tarvitse välittää, jos kassaan tulee rahaa enemmän kuin sitä menee. Tällöin kannattavuus on varmasti hyvä. Jos kassapuskuri pullistelee, myös vakavaraisuus on hyvä. Kassavirtalaskenta paljastaa maksukykyisyyden paremmin kuin tase.
Mitään muuta ei tarvita kuin kassavirtalaskentaa ja sitä on tehtävä tulevaisuudesta eikä pelkästään menneisyydestä.
Lassi Mäkinen