Kassavirta-ajattelu 1: Kassavirtalaskenta maanläheistä12.2.2021 | © Talousteema OyKassavirtalaskenta tuottaa ymmärrettävää, tarkkaa ja tärkeää tietoa mutta tuloslaskenta sen sijaan vaikeaselkoista, epätarkkaa ja monesti jopa harhaanjohtavaa tietoa. Kassavirta-ajattelu auttaa yrityksiä kasvamaan terveesti ja estää tehokkaasti ajautumasta konkurssiin.Katselen kesäistä maalaismaisemaa. Peltojen keskellä on järvi, johon tulee vesi yläjuoksulta ja josta laskee vettä alajuoksulle. Taivaalla paistaa pilvien lomasta kurkistava aurinko.
Järvi on kuin yrityksen pankkitili ja yläjuoksun veden kulku järven kautta alajuoksulle on kuin kassavirta. Jokien veden virtauksen mittaaminen on samankaltaista kuin kassavirtalaskenta. Vettä on myös pilvissä sumuna. Pilvien vesimäärän mittaaminen muistuttaa tuloslaskentaa.
Jokien ja järvien vesi on yhteydessä pilvien veteen. Auringon paiste nostaa veden lämpötilaa ja vesi muuttuu höyryksi, joka nousee ilmaan muodostaen pilviä. Kun pilvet ovat riittävän vesipitoisia, niistä sataa vettä maahan täyttäen jokia ja järviä.
Yrityksen kassavirta ja toiminnan tulos ovat samalla tavalla sidoksissa toisiinsa.
Yrityksen toiminnan tuloksen mittaaminen on yhtä vaikeaa kuin pilvien veden mittaaminen. Sen sijaan järveen vettä tuovassa joessa ja siitä vettä laskevassa joessa kulkevan veden määrää voidaan mitata tarkasti samoin kuin kassan tulo- ja menovirrassa kulkevan rahan määrää.
Yrityksen toiminnan tulosta ei tarvitse mitata lainkaan, koska sama tieto saadaan tarkemmin mittaamalla kassavirtaa.
Kun aikanaan olin tilitoimistoyrittäjä, usea asiakkaani kertoi, ettei ymmärrä tuloslaskentaa mutta seuraa pankkitilin saldoa: ”Yritykselläni menee hyvin, jos raha lisääntyy.” Kassavirtalaskenta mittaa rahamäärän lisääntymistä ja vähentymistä.
Kun mittaamme toiminnan kannattavuutta tuloslaskelmalla, emme saa tarkkaa tietoa voiton tai tappion määrästä, koska mittausmenetelmä sisältää säädettyjä normeja, sovinnaistapoja, arvioita edellyttäviä osia ja peukalosääntöjä.
Tuloksen laskenta on työlästä ja monimutkaista. Ja siitä saatava tieto on vain vähän merkitsevää, jos ollenkaan. Usein tulostieto on jopa harhaanjohtavaa.
Tuloslaskelma saattaa näyttää voittoa, vaikka tosiasiassa toiminta on tuottanut tappiota, tai se saattaa näyttää tappiota, vaikka toiminta on tuottanut voittoa. Me emme vain tiedä, mikä on todellinen toiminnan tulos, emmekä saa sitä milloinkaan selville, vaikka laskisimme niin tarkasti kuin osaamme ja kykenemme.
Kassavirtalaskennalla sen sijaan saamme täsmällistä tietoa rahan virtauksesta yrityksen pankkitilille ja siltä pois. Voimme jakaa tämän virtauksen kolmeen osaan, jolloin pystymme tarkemmin arvioimaan yrityksen taloudellista menestystä.
Nämä osat ovat juokseva kassavirta, investointien kassavirta ja rahoituksen kassavirta. Kukin virta jakautuu kassatuloihin ja -menoihin sekä nämä edelleen tileihin.
Juoksevat kassatulot ovat laskutus- ja käteismyynnistä asiakkailta saatavia maksuja. Juoksevissa kassamenoissa ovat normaalin toiminnan menot, kuten esimerkiksi aine-, tarvike- ja tavaraostot, palkat, työnantajamaksut, eläke-, sosiaali- ja vahinkovakuutusmaksut, vuokrat, tietoliikennemaksut ja pankkipalvelumaksut. Juoksevissa kassamenoissa ovat myös arvonlisäverojen ja yritysverojen maksut.
Juoksevan kassavirran tulisi olla jatkuvasti positiivinen, koska silloin juoksevat kassatulot riittävät juoksevien kassamenojen maksamiseen.
Investointien kassavirta on tavallisesti negatiivinen, sillä kasvava yritys tekee investointeja enemmän kuin myy käyttöomaisuuttaan. Investointien kassamenoissa ovat pitkävaikutteisista hankinnoista maksetut menot ja investointien kassatuloissa vastaavasti niiden myynnistä saadut tulot.
Rahoituksen kassavirta tasapainottaa juoksevan kassavirran ja investointien kassavirran yhteisvaikutuksen. Rahoituksen kassatuloja ovat esimerkiksi osakepääoman korotukset ja lainojen nostot sekä kassamenoja osingonmaksut, lainojen takaisinmaksut ja korkojen maksut.
Kassan tulee aina olla positiivinen. Yritystä uhkaa konkurssi, jos kassan ja lähiaikoina maksettavien velkojen erotus on negatiivinen.
Kassavirtalaskenta on helposti ymmärrettävää, hyvin tarkkaa ja yrityksen elämän kannalta tärkeää tietoa tuottavaa. Se auttaa mitoittamaan investoinnit yrityksen rahkeiden mukaisiksi ja havaitsemaan konkurssiuhan ajoissa.
Tuloslaskentaa on vaikea ymmärtää. Edes monivuotisen laskentatoimen koulutuksen saanut ja pitkään kirjanpitäjänä toiminut henkilö ei pysty kaikkia sen kummallisuuksia käsittämään. Ainakaan minä en yli 50 vuoden kirjanpitokokemuksella niitä kaikkia ymmärrä.
Tuloslaskenta on epätarkkaa ja epätodellista. Esimerkiksi poistot eivät vastaa käyttöomaisuuden arvon alenemista ja niiden vähentämisen jälkeen taseeseen jäävä käyttöomaisuus ei vastaa sen todellista markkina-arvoa.
Usein yrityksissä työtä tekeville omistajille ei makseta lainkaan palkkoja, jolloin tuloslaskelman näyttämä tulos on liian hyvä. Yrittäjät saattavat maksaa tulevan eläkkeensä kannalta liian pieniä YEL-vakuutusmaksuja säästääkseen yrityksensä menoissa. Tästä aiheutuu positiivinen tulosvaikutus, joka ei mitenkään liity yrityksen todelliseen toimintaan.
Kirjanpitolaissa säädetyn suoriteperusteen käyttäminen tuloslaskennassa on ristiriidassa samassa laissa säädetyn varovaisuuden periaatteen kanssa. Esimerkiksi myyntisaamisten kirjaaminen tilinpäätökseen on varomatonta, koska vielä kirjausvaiheessa ei ole varmaa, että kaikki asiakkaat maksavat laskunsa.
Tuloslaskelman voitto tai tappio ei kerro eikä oman pääoman etumerkkikään paljasta, onko yrityksellä konkurssiuhka, koska konkurssi ei synny tappioiden vuoksi vaan siihen on aina pelkästään yksi syy: rahan loppuminen.
Kun koronapandemia päättyy ja akuutti talouskriisi laukeaa, on tärkeää oivaltaa kassavirran merkitys yritysten palautumisessa terveeksi pitkän sairausjakson jälkeen.
Kirjoitussarja kassavirta-ajattelusta:
12.2.2021
Kassavirta-ajattelu 1. Kassavirtalaskenta maanläheistä
27.2.2021
Kassavirta-ajattelu 2. Vahva kassavirta parantaa
12.3.2021
Kassavirta-ajattelu 3. Sesonkivaihtelut kurittavat kassavirtaa
26.3.2021
Kassavirta-ajattelu 4. Iso hanke imee kassan kuivaksi
9.4.2021
Kassa-virta-ajattelu 5: Kassasuunnittelu valaisee tulevaisuuden
23.4.2021
Kassavirta-ajattelu 6: Tehokasta kirjanpitoa suoraan tiliotteista
7.5.2021
Kassavirta-ajattelu 7: Kassavirtalaskennan ohjelmistot
21.5.2021
Kassavirta-ajattelu 8: Kassavirtaan perustuva tilitoimistopalvelu
4.6.2021
Kassavirta-ajattelu 9: Kassavirtaverotus on oikeudenmukaista
18.6.2021
Kassavirta-ajattelu 10: Melkein kaikki konkurssit voidaan välttää
2.7.2021
Kassavirta-ajattelu 11: ElämänasenneLassi Mäkinen