Yritysmuodoksi riittää pelkkä yritys16.6.2023 | © Talousteema OySuomessa yritys voi olla yksityinen osakeyhtiö, julkinen osakeyhtiö, osuuskunta, kommandiittiyhtiö, avoin yhtiö, toiminimi eli yksityisen elinkeinonharjoittajan yritys, maatila tai maatalousyhtymä. Kaikilla näistä ei ole edes yritysmuotoa koskevaa lakia, mutta kaikilla on kuitenkin erilainen verotusmenettely ja muu byrokratia. Tarvitaanko Suomessa kahdeksan yritysmuotoa?Historiallisten syiden lisäksi on vaikea keksiä järkeviä perusteita näin monelle yritysmuodolle. Niiden erilainen verotus houkuttelee tarpeettomaan verokeinotteluun, mutta tämä ei ole järkevä peruste.
Jos Suomessa olisi vain yksi yritysmuoto,
- alkava yrittäjä ei käyttäisi aikaansa väärin miettimällä, minkä yritysmuodon valitsisi, vaan hän voisi sen sijaan keskittyä pohtimaan yrityksensä menestyksen kannalta tärkeintä asiaa, miten hän aikoo myydä tuotteitaan,
- kaikille yrittäjille ja yrityksille olisi vain yksi verotusmenettely ja verotus olisi silloin yritysten kesken oikeudenmukaista,
- yritysmuotovalintaa ei voitaisi hyödyntää verokeinottelussa,
- Verohallinto, keskusverolautakunta, hallinto-oikeudet ja korkein hallinto-oikeus joutuisivat nykyistä vähemmän tulkitsemaan yritysten verotustilanteita,
- Patentti- ja rekisterihallituksen, Verohallinnon ja muiden vastaavien viranomaisten tietojärjestelmät olisivat nykyistä yksinkertaisempia ja helppokäyttöisempiä,
- valtio säästäisi yritysten hallinnoinnista aiheutuvista menoistaan,
- yritystoiminnan tilastointi olisi selkeää ja se keskittyisi olennaisiin asioihin,
- kirjanpito ja verotus olisivat kaikilla yrityksillä yhdenmukaiset, mikä vähentäisi kirjanpidon kustannuksia ja virheitä syntyisi nykyistä vähemmän,
- taloushallinnon tietojärjestelmät olisivat nykyistä yksinkertaisempia ja helppokäyttöisempiä,
- ns. kevytyrittäjyyttä ei tarvittaisi, koska kaikki yrittäminen voisi olla yksinkertaista,
- yritysmuodon muutoksia ei tarvittaisi lainkaan, sekä
- oppilaitoksissa yrittämisen byrokratiasta voitaisiin puhua vähemmän ja yrityksen tuotteiden markkinoinnista ja myynnistä enemmän.
Millainen yhteinen yritysmuoto voisi olla?
- Sen perustana olisi osakeyhtiö, koska se on nykyisin yleisin yritysmuoto ja sillä on kattava laki.
- Osuuskunnasta siihen otettaisiin mukaan osuuspääoma.
- Kommandiittiyhtiöstä, avoimesta yhtiöstä ja toiminimestä siihen otettaisiin mukaan osakkaiden henkilökohtainen vastuu, mutta se olisi kunkin osakkaan itse päätettävissä ja se olisi aina määräaikainen.
- Kommandiittiyhtiön, avoimen yhtiön ja toiminimen yksinkertaista varojennostoa mukaillen rajoitteena olisi ainoastaan se, että osingon maksaminen ei aiheuta yhtiölle maksukyvyttömyyttä. Osinkoa voisi maksaa milloin tahansa eikä osingon määrä olisi riippuvainen kertyneistä voittovaroista.
- Lisäksi kirjanpito ja yritysverotus voisivat perustua maksuperusteiseen kassavirtalaskentaan nykyisen suoriteperusteisen tuloslaskennan sijaan, jolloin kirjanpito olisi kustannustehokasta ja hyödyllistä sekä verotus kasvuun kannustavaa.
Koska yritysmuodon nimessä ei enää tarvittaisi sen ominaisuutta määrittävää nimen osaa, sen nimi voisi olla
yritys ja lyhenne
yr. Yhtiö ei soveltuisi sen nimeksi, sillä yhden hengen yritys ei ole luonteeltaan yhteisö, vaikka se em. lakimuutosten mukaisena silti on juridinen yksikkö.
Tarvittaisiin vain yksi
yrityslaki, joka kumoaisi kaikki yritysmuodoista säätelevät lait.
Mitkä asiat muuttuisivat? Asiat eivät juurikaan muuttuisi mutta sanasto olisi erilainen.
Osakeyhtiötä vastaisi yritys, jolla on osakepääomaa, ja osuuskuntaa yritys, jolla on osuuspääomaa. Kommandiittiyhtiön kaltainen olisi yritys, jossa äänettömien yhtiömiesten sijaan on lainanantajia sijoittajina, ja lisäksi osakkaita, jotka kantavat henkilökohtaista vastuuta yrityksen sitoumuksista.
Jos yrityksessä on vähintään kaksi osakasta, jotka kantavat henkilökohtaista vastuuta yrityksen sitoumuksista, tämä on samankaltainen kuin nykyinen avoin yhtiö. Jos yrityksessä onkin vain yksi osakas, joka kantaa sen sitoumuksista vastuuta, tämä olisi kuin nykyinen toiminimi.
Osakkaat voivat olla työsuhteessa yritykseen, joten he voivat myös nauttia palkansaajille tarkoitetuista veroeduista. Palkan lisäksi tai sen sijaan heille voisi maksaa osinkoa aivan milloin tahansa ja vuoden osingonmaksujen summa käsiteltäisiin verotuksessa samoin kuin nykyisen osakeyhtiön maksamat osingot. Yritys maksaisi yhteisöveroa omasta tulostaan.
Osinkoverotuksen ja yhteisöverotuksen päällekkäisyyteen pitäisi kehittää parempi menetelmä kuin nykyinen huojennushäkkyrä. Selkeä ratkaisu olisi maksettujen osinkojen vähentäminen yrityksen verotuksessa samoin kuin palkat ja korot vähennetään.
Lassi Mäkinen