Verohallinto siirtää taas omia tehtäviään yrittäjille23.9.2022 | © Talousteema OyVerohallinto piti yhdessä Suomen Yrittäjien kanssa 13.9.2022 webinaarin kotitalousvähennyksen ohjelmointirajapinnasta. Ideana on, että yrittäjät tekevät kotitalouksien puolesta Verohallinnolle kotitalousvähennyksessä tarvittavia ilmoituksia.Ohjelmointirajapinta (API) tarkoittaa määrittelyä, jonka mukaisesti sovellusohjelma hoitaa yhteydenpitoa ulkopuoliseen tietolähteeseen tai tiedon vastaanottajaan.
Sovellusohjelman koodaaja lisää esimerkiksi tilaustenkäsittely-, toiminnanohjaus- tai laskutusohjelmaansa rajapintaa käyttävän koodinpätkän.
Tehdäkseen kotitalousvähennystä koskevia ilmoituksia yrittäjällä tai hänen tilitoimistollaan tulee olla tällainen rajapintaa hyödyntävä ohjelma. Ohjelmatoimittajat eivät anna ohjelmiinsa tehtäviä lisäyksiä ilmaiseksi, joten yrittäjän tai hänen tilitoimistonsa on maksettava ilmoitusrajapinnan lisäominaisuudesta.
Kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä tekevän yrittäjän ei kuitenkaan ole pakko tehdä ilmoituksia asiakkaidensa puolesta, mutta asiakkaat saattavat kysyä siitä työtä tilatessaan ja ostaa työn yritykseltä, jolla ilmoitusrajapinta on käytössä. Suurimmat koteihin palveluita tuottavat yritykset tulevat sellaisen hankkimaan ensimmäisinä, jolloin pienempienkin on pakko uhrata siihen eurojaan.
Pienimmille yrityksille rajapintalisäys on suhteellisesti kalliimpi kuin suuremmille yrityksille. Tämä seikka paljastaa Suomen Yrittäjien kiinnostuksen asiaa kohtaan. Tällä hankkeella järjestön suuret jäsenyritykset voivat kammeta pieniä kilpailijoitaan markkinoilta.
Joka tapauksessa ainakin alussa vain osa kotitalousvähennykseen oikeuttavia palveluita tuottavista yrityksistä tulee tekemään ilmoituksia asiakkaidensa puolesta. Kotitaloudet joutuvat silloin täydentämään puuttuvia vähennyseriä veroilmoitusmenettelyssä. Näiltä osin vähennykset eivät vaikuta vielä verokortteihin vaan vasta lopulliseen verotukseen.
Verohallinto ei tarjoa mitään keinoa yksityishenkilölle tehdä itse kotitalousvähennystä koskevia ilmoituksia verovuoden aikana.
Vaikka kaikkia vähennysilmoituksia ei tehdä ohjelmointirajapintaa hyödyntäen, Verohallinto kuitenkin vähentää rajapinnan avulla omaa työtaakkaansa, kun ilmoitustietojen tallennustyötä siirtyy yrittäjien hoidettavaksi.
Toimeksiannosta sopiessaan yrittäjän on saatava kotitaloudelta sellaisia tietoja, joita se ei tarvitse laskujen lähettämisessä mutta tarvitsee kotitalousvähennysilmoituksen tehdäkseen. Verohallinnon Taito von Konow mainitsi asiaa käsitelleessä webinaarissa, että tietoja on syytä kysyä kirjallisesti niiden oikeellisuuden varmistamiseksi. Tämä tarkoittaa lomaketta, jossa asiakas vakuuttaa allekirjoituksellaan tietojen pitävän paikkansa.
Kun tilaus ja vähennyksessä tarvittava lomake on saatu, yrittäjä suorittaa sovitun tehtävän sekä lähettää asiakkaalle laskun. Vasta kun asiakas on maksanut laskun, yrittäjä voi tehdä kotitalousvähennysilmoituksen. Järjestelmässä on kummallinen rajaus, jonka mukaan ilmoitus on tehtävä viimeistään joulukuun loppuun mennessä. Yrittäjä tietää kuitenkin vasta tammikuussa, onko asiakas maksanut työn joulukuun viimeisen pankkipäivän aikana.
Hankkeen sisältö voi vielä muuttua, koska sen toteuttaminen on kesken. Se ei kuitenkaan ole edullinen kaikkein pienimmille kotitalouksia palveleville yrityksille eikä hyödytä yksityishenkilöitä Verohallinnon väittämällä tavalla. Hankkeen todelliset hyötyjät ovat Verohallinto, ohjelmistotoimittajat, mikroyrityksiä suuremmat yritykset sekä niitä edustava Suomen Yrittäjät.
Webinaarissa Verohallinnon Mika Hyyrynen paljasti, että Verohallinto pyrkii tulevaisuudessa tilanteeseen, jossa verotus tapahtuu täysin automaattisesti ilman ihmisten puuttumista asiaan. Tilitoimistojen työ tulee siis vähenemään ja verotuksen virheet lisääntymään.
Virheitä vähentääkseen Verohallinto ehkä ottaa siinä vaiheessa käyttöön yksinkertaisen ilmoituslomakkeen, jossa on vain kaksi kysymystä: ”Paljonko teillä on rahavaroja? Mistä voimme noutaa ne?”
Korjaus
OmaVerossa voi ilmoittaa kotitalousvähennyksen tietoja sekä verokorttia varten että etukäteen myös veroilmoitusta varten.
Vuonna 2021 en löytänyt tällaista ilmoituspaikkaa OmaVerosta, joten ilmoitin kotitalousvähennystiedot vasta esitäytettyä veroilmoitusta vuonna 2022 korjatessani.
Edellä olevaan kirjoitukseen sain kommentteja, joiden mukaan kotitalousvähennyksen tietojen ilmoittaminen on mahdollista OmaVerossa. Ryhdyin etsimään paikkaa, jossa sen voisi tehdä. Kirjoitin hakuriville sanan ”kotitalousvähennys”, mutta en saanut mitään vastausta.
Sitten menin kohtaan Veroilmoitukset ja verotustiedot, josta löysin sanan Kotitalousvähennys. Klikkasin sitä ja pääsin ilmoittamaan vähennystietoja. Saman voisin tehdä myös verokorttia tai ennakkoveroa muuttaessani. Kun tiedot annetaan toisessa em. kohdassa, ne näkyvät myös toisessa kohdassa.
Veroilmoitusta koskevassa vähennyskohdassa kerrotaan seuraavasti: ”Voit ilmoittaa tietoja kotitaloustyön kustannuksista kuluvan vuoden verotusta varten etukäteen. Ilmoittamasi tiedot näkyvät valmiiksi seuraavassa verokortti- tai ennakkoverohakemuksessasi ja esitäytetyssä veroilmoituksessasi. Vähennys otetaan huomioon seuraavan verokortin veroprosentissa tai jälkikäteen lopullisessa verotuksessa (veronpalautuksen tai jäännösveron määrässä).”
Lassi Mäkinen