Vääjäämättä päädytään yhteen yritysmuotoon2.12.2022 | © Talousteema OyKun vuonna 2019 osakepääoman minimiraja poistettiin osakeyhtiölaista, osakeyhtiöiden rekisteröintimäärät alkoivat lisääntyä ja yksityisten elinkeinonharjoittajien (toiminimien) rekisteröintimäärät vähentyä. Pitkällä tähtäyksellä tämä muuttaa yritysten kirjanpito-, verotus- ja hallinnointikäytäntöjä.Ennustin 23.11.2018 seuraavasti: ”Pitkässä juoksussa yritysmuotojen kirjo kapenee, koska osakeyhtiömuodosta tulee niin houkutteleva, että niiden perustaminen lisääntyy ja muiden yritysmuotojen tarve vähenee.” (
Tulevaisuudessa vain osakeyhtiöitä) Ennustukseni on alkanut toteutua.
Vuoteen 2019 asti toimivista yrityksistä toiminimiä oli eniten ja osakeyhtiöitä toiseksi eniten. Muilla yritysmuodoilla ei enää siinä vaiheessa ollut suurta merkitystä, koska avoimet yhtiöt ja kommandiittiyhtiöt olivat vähentyneet jo pitkän aikaa eikä osuuskunnasta ole milloinkaan tullut merkittävää yritysmuotoa.
Vuonna 2020 osat olivat vaihtuneet: osakeyhtiöitä oli eniten ja toiminimiä toiseksi eniten. Osakeyhtiö oli ainoa yritysmuoto, jonka lukumäärä kasvoi vuonna 2020.
Vuonna 2019 osakeyhtiöiden rekisteröinnit ylittivät toiminimien rekisteröintien määrän ja myöhemmin ero on vain kasvanut.
Toiminimi sinnittelee yritysmuotona lähinnä kevytyrittäjätapauksissa sekä harrastuksen tapaisessa yrittämisessä. Se on osakeyhtiötä edullisempi tuloverotuksessa, kun tulotaso on alhainen, mutta verolainsäädäntö saattaa muuttua sille epäedulliseksi samoin kuin se muuttui avoimille yhtiöille ja kommandiittiyhtiöille epäedulliseksi jo vuosikymmeniä sitten.
Toiminimellä työskentelevä yrittäjä ei nykyisinkään saa kaikkia niitä veroetuja, jotka osakeyhtiön osakkaalle ovat mahdolliset, joten monessa tapauksessa toiminimi onkin tosiasiassa epäedullisempi kuin pieni osakeyhtiö.
Kun aikanaan vääjäämättä päädytään yhteen yritysmuotoon, silloin meillä on vain yhdenlainen kirjanpito ja yhdenlainen yritysten ja niiden omistajien verotus. Verokeinottelu vähenee.
Silloin yritykset voivat kasvaa joustavasti, koska yritysmuodon muutoksia ei enää tarvita. Ihmiset oppivat tuntemaan yritysten toimintaperiaatteet paremmin, kun niitä ei ole erilaisia. Omistajat eivät voi tyhjentää yrityksensä pankkitiliä yhtä helposti kuin monesti nykyisin tapahtuu. Konkurssien määrä vähenee.
Kaikissa nykyisissä yritysmuodoissa on kuitenkin ominaisuuksia, jotka ovat hyödyllisiä. Ne pitää lisätä osakeyhtiölakiin.
Avoimen yhtiön, kommandiittiyhtiön ja yksityisen elinkeinonharjoittajan henkilökohtainen vastuu voisi olla osakkaillakin, mutta vain silloin, kun he harkiten haluavat sen ottaa ja vain määräaikaisesti.
Osuuskuntien osuuspääoma voisi rahoitusmuotona täydentää osakepääomaa. Se toimii parhaiten asiakasrahoituksessa.
Osakeyhtiöiden ja niiden osakkaiden verotus kaipaa remonttia, joka yksinkertaistaa sitä, miten osakas saa tulonsa yhtiöstään. Paras ratkaisu on yhtiön oikeus vähentää omassa verotuksessaan osakkaille maksamansa osingot. Tällöin ei tarvita kahdenkertaista verotusta lieventävää monimutkaista himmeliä, joka nyt sotkee verotuksen vaikeaselkoiseksi siimasotkuksi.
Myös pääomatulojen verotusta on selkeytettävä laajentamalla veroasteikkoa, koska nykyisellä pääomatulojen verotuksella pienet tulomäärät ovat aivan liian ankaran verotuksen kohteena ja jättisuuret tulomäärät aivan liian kevyen verotuksen kohteena.
Osakeyhtiöiden merkittävä etu on niiden uskottavuus. Jos yritysmuoto on jokin muu kuin osakeyhtiö, monet asiakkaat ja yhteistyökumppanit eivät pidä sitä tärkeänä yrityksenä. Sen sijaan pieninkin osakeyhtiö saattaa saada arvostusta, jota se ei voisi saada ilman osakeyhtiömuotoa.
Koska näyttää ilmeiseltä, että tällä vuosikymmenellä osakeyhtiöstä tulee ylivoimaisesti eniten käytetty yritysmuoto ja mahdollisesti myöhemmin jopa ainoa yritysmuoto, taloushallinnon ammattilaisten, jotka eivät aikaisemmin ole riittävästi perehtyneet osakeyhtiöiden kirjanpitoon, verotukseen ja hallinnointiin, on aika ottaa näistä asioista selkoa.
Lassi Mäkinen