Suomalaiset ovat tarkkoja talousasioissa29.3.2019 | © Talousteema OyLähiTapiolan kyselyn mukaan suomalaisten mielestä ylivoimaisesti tärkein taloustaito on menojen ja tulojen hallinta. Sen sijaan sijoittaminen jää taloustaitojen häntäpäähän. LähiTapiola pettyi kyselyn tuloksiin.LähiTapiolan Kantar TNS:llä teettämän kyselyn mukaan suomalaisten mielestä oman talouden hallinta ja säästäväisyys nousevat taloustaitojen kärkeen. Kyselyyn vastanneista 81 prosenttia piti omien menojen ja tulojen hallintaa tärkeimpänä. Se on tärkeä sekä naisille että miehille.
Vaikka säästäväisyys on suomalaisille tärkeää, ihmiset eivät halua laittaa säästöjään sijoituksiin. Viime vuosikymmeninä finanssikonsernit, kuten LähiTapiola, ovat panostaneet markkinointiponnistuksiaan sijoitusten myyntiin. Panostukset näyttävät menneen hukkaan, kun suomalaiset haluavat itse päättää rahoistaan.
Tulojen ja menojen tasapainottaminen ja säästövaran lisääminen on tärkeämpää kuin suuret sijoitustuotot. Sijoituksiin liittyy aina riskejä. Sijoitusasioita on tavallisten ihmisten vaikea ymmärtää, kun käsitteet ovat outoja. Sekin arveluttaa, että sijoituksia hoitavat finanssikonsernien palkatut työntekijät eikä ihminen saa hoitaa itse ostoja ja myyntejä.
Suomalaiset haluavat pitää säästönsä turvallisilla pankkitileillä, vaikka niiden korkotaso on olematon. Kotitalouksilla on tällä hetkellä pankkitileillä yhteensä 93 miljardia euroa. Se on suuri rahamäärä, kun valtion talousarviokin on vain 56 miljardia euroa.
LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro muistutti tutkimustulosten julkistamisen yhteydessä, että inflaatio syö tilisäästöjen ostovoimaa. Hänellä on oma lehmä ojassa, sillä nykyisin LähiTapiola ei enää ole pankki, joka voisi kerätä ihmisten rahoja tileilleen.
Tutkimuksen mukaan suomalaisten on vaikea ymmärtää kansantaloutta ja yritystaloutta, vaikka he ymmärtävät hyvin yksityistaloutensa asiat.
Tiedot kansantaloudesta ilmenevät lähinnä ekonomistien kasvuennusteina ja tiedot yritystaloudesta tilinpäätösten voittolukuina. Kummatkin tiedot ovat epätarkkoja, epävarmoja ja epäluotettavia, joten niitä ei tarvitsekaan ymmärtää.
Kun yksityistalouden perusidea on pankkitilille tulevien rahojen ja sieltä lähtevien maksujen tasapaino, samaa ideaa voitaisiin toteuttaa myös julkishallinnon ja yritysten talousasioista. Maksuperusteinen kassavirtalaskentaan perustuva kirjanpito tuottaa juuri samanlaisia tietoja kuin yksityistalouden pankkitapahtumat.
Ennusteita ei tarvitsisi tehdä monimutkaisia matemaattisia malleja käyttäen eikä taloussuunnitelmia laatia määrärahaperusteisesti, kuten julkishallinnossa, tai tulosbudjetteina, kuten yrityksissä.
Selkeä ja helposti ymmärrettävä tulevaisuuskuva taloudesta syntyy kassasuunnittelulla, jossa tulevat ja lähtevät maksut kirjataan etukäteen tulevaisuuden päiville ja esitetään kassavirtalaskelmina.
Kassasuunnittelu toimii yksityistaloudessa, taloyhtiöissä, yhdistyksissä, yrityksissä, valtiontaloudessa, kunnissa ja seurakunnissa. Sen tavoitteena on saada rahat riittämään joka päivä. Voiton määrällä ei ole merkitystä. Jos kassavirta on positiivinen jatkuvasti, voittoakin syntyy, vaikka sen määrää ei tarkasti lasketakaan.
Lassi Mäkinen