Vuosi vaihtui ja talous kuihtuu – mistä valoa talouteen?13.1.2023 | © Talousteema OyVuonna 2023 valtio aikoo karsia menoja ja kiristää verotusta. Yrityksiä ajautuu konkurssiin. Työttömyys lisääntyy. Kaikkien ihmisten tulot eivät riitä edes ruokatarvikkeisiin. Korot nousevat. Asuntoja myydään pakkohuutokaupoissa velkojen maksamiseksi. Vaikeistakin ajoista on aina selviydytty. Nytkin selviydytään.Jostakin tumman taivaan sopukoista pitää löytää kirkas tähti valaisemaan kulku parempaan suuntaan.
Työ on ratkaisu kaikkiin talousongelmiin. Se on se kaivattu kirkas tähti. Työ tuottaa tuloveroja ja arvonlisäveroja valtiolle, joka voi näillä rahoilla maksaa velkojaan. Työ tuottaa tuloja yrityksille ja sen avulla ne voivat kasvaa terveesti ja välttyä konkurssilta. Työ tuottaa ihmisille tuloja, joilla he voivat ostaa ruokaa ja muita välttämättömiä tuotteita sekä maksaa velkojaan.
Työ ei ole maailmasta loppunut. Sitä on yllin kyllin tehtävissä, mutta sitä ei kyetä tehokkaasti organisoimaan niin, että talouden rattaat pyörisivät kitisemättä.
Työ on juuttunut kankeaan byrokratiaan. Väitetään, että työllisyysaste on parantunut ja työvoimapula on jatkuvasti yritysten riesana. Kuitenkin työttömien määrä on edelleen valtavan suuri. Mikä tässä yhtälössä mättää?
Jokainen meistä tuntee työttömiä. He kaikki eivät ole työtä vieroksuvia kouluttamattomia luusereita, vaan suurin osa heistä on mieluusti työntekoon osallistuvia ja moni on huippukoulutettu osaaja. Koulutus ei tunnu ratkaisevan työllisyysyhtälöä.
Suuret teollisuusyritykset eivät ole enää vuosikymmeniin lisänneet työllisten määrää. Silti niiden suurinvestointeja ihaillaan. Ne tekevät yhä enemmän yhä yksinkertaisempia tuotteita yhä automaattisemmin. Tulot menevät pörssisijoittajille, joista valtio ei paljon kostu.
Pankkitoiminta oli ennen vanhaan talletusten vastaanottamista ja talletusvarojen lainaamista. Pankin kassaan jäi lainojen ja talletusten korkoero. Nykyisin pankkitoiminta on sijoittamista ja sijoitustuotteiden myymistä. Pikkufirmojen lainat eivät enää kiinnosta pankkeja.
Pienet yritykset työllistävät ja tuottavat verotuloja valtiolle. Niiden toiminta on kuitenkin juuttunut byrokratiaan kuin autot syrjäseutujen lumisille sivuteille. Kukaan ei tule niitä auttamaan.
Suomessa on kuitenkin vielä sisukkaita yrittäjiä, jotka selviytyvät vaikeuksista, mutta heidän määränsä on huolestuttavan pieni. Meillä on 1990-luvun laman perintönä edelleen yli 40.000 yrittäjän vajaus. Tämä vaje pitäisi kuroa umpeen, mutta sekään ei riitä, vaan yrittäjiä tarvitaan paljon enemmän.
Yrittämisestä on tehtävä helpompaa. Yritystoiminnan lainsäädäntöä on karsittava isolla vesurilla. Tämän jälkeen sitä on pelkistettävä. Ja yksinkertaistettava. Pelkistettävä vielä kerran. Ja karsittava.
Perustuslakiin on kirjattava säännös, että valtio ei saa siirtää omia tehtäviään yritysten hoidettavaksi ilman riittävää korvausta. Tällainen pakkotyö on vaivihkaa lisääntynyt viimeisten viidenkymmenen vuoden kuluessa.
Kun valtion budjetin menoja yritetään karsia, helpoin tapa on säätää laki, joka määrää ne työpalveluilla yritysten maksettaviksi. Tämä on katalaa piiloverotusta.
Valtiosta on tullut yrittäjien orjuuttaja. Byrokratiatöitä teetetään orjien sietokyvystä välittämättä. Eikä tästä työstä makseta mitään, vaan orjat saavat itse hankkia oman elantonsa sekä lisäksi vielä maksaa valtiolle siitä, että saavat olla valtion orjina.
Yrittäjiä pidetään myös rikollisina. Sellaisiakin yrittäjiä on, mutta kaikki eivät toimi lain vastaisesti. Harmaan talouden ja rahanpesun torjunnasta kärsivät eniten rehelliset yrittäjät, koska rikolliset liikemiehet eivät noudata mitään lakeja ja määräyksiä.
Jos yrittämisestä tehdään helpompaa ja vapaampaa, harmaa talous tuskin lisääntyy. Mutta rehellinen yrittäminen yleistyy. Yrittäjät palkkaavat henkilökuntaa, jos tämä on helppoa ja nykyistä riskittömämpää.
Palkkaamiseen liittyy työntekijöiden ja työnantajien vastakkainasettelu historian jäänteenä. Siksi parasta olisi sallia yrityksille työn teettäminen toisilla yrityksillä. Tässä menettelyssä paikallinen sopiminen toimii luontevasti.
Ketään ei saa kuitenkaan pakottaa yrittäjäksi, vaan yrittämisen tulee olla niin houkuttelevaa, että mahdollisimman moni haluaa valita sen elämäntavakseen.
Lassi Mäkinen