”Kuuden euron simmi”16.3.2018 | © Talousteema OyMoi Mobiili Oy mainosti television Putous-ohjelman yhteydessä 6 euron SIM-korttia. Mietin, voiko tämän hintainen liittymä olla toimiva. Ja mietin myös, miten samaan yhtälöön sopii Verohallinnon 20 euron matkapuhelinetu.Verohallinto on vuodesta toiseen määrännyt, että lanka- ja matkapuhelimen yksityiskäytöstä on palkkaan lisättävä kuukausittain 20 euron luontoisetuarvo.
En ole koskaan ymmärtänyt, miten puhelimen yksityiskäytön arvo voi olla 20 euroa, jos puhelinliittymän kuukausimaksu on esimerkiksi 19,90 euroa.
Nyt, kun kuulin 6 euron SIM-kortista, yhtälö on entistäkin mahdottomampi.
Yleensä en lankea mainosten houkutuksiin, mutta nyt annoin periksi. Oli aivan pakko ottaa selvää, toimiiko ”kuuden euron simmi”, vai onko se vain Putouksen sketsihahmo. Tilasin sellaisen.
Se toimii ja maksaa todellakin vain 6 euroa. Tämä hinta sisältää arvonlisäveron, jolloin veroton arvo on 4,84 euroa.
Menin pyörälle päästäni kuin Tanhupallo. Miten paljon ilmaa on muiden operaattoreiden liittymien hinnoissa, jos Moi pystyy myymään saman palvelun näin halvalla?
Asia muuttui tosi kummalliseksi, kun kysyin Moilta, käyttääkö se jonkin toisen operaattorin verkkoa.
Moi ostaa yhteydet DNA:lta ja varmasti halvemmalla kuin se myy niitä liittymien käyttäjille.
Meillä on kaksi DNA:n liittymää. SuperÄlypaketti 4G 200:n perushinta on 24,50 euroa ja verottomana 19,75 euroa sekä Rajaton 4G Tehon perushinta 29,90 euroa ja verottomana 24,11 euroa.
Liittymien nimet osoittavat, että kysymyksessä eivät ole aivan perusliittymät. Mutta oli miten oli, silti niissä on ruhtinaalliset katteet.
Kaikki ei ole kohdallaan DNA:ssa mutta ei myöskään Verohallinnossa. Senkin taksoissa näyttää olevan runsaasti ilmaa.
Puhelinlasku sisältää sekä työ- että yksityispuheluita, joten vain osa laskun summasta voi olla puhelinetua.
Verohallinto pitää työaikana työpuhelimella soitettuja yksityispuheluita verovapaana henkilökuntaetuna, koska sen omakin henkilökunta soittelee valtion puhelimilla ilmaiseksi.
Tämä koskee myös matkapuhelimia. Vain vapaa-aikana soitetut yksityispuhelut ovat verotettavan puhelinedun piirissä. Työaikana soitetut yksityiset matkapuhelut ovat verovapaita.
Jos yrittäjä tekee työtä vuorotta eikä pidä vapaapäiviä, tämän säännön mukaan hänen kaikki henkilökohtaiset matkapuhelunsa ovat verovapaita.
Matkapuhelinten datayhteydet eivät Verohallinnon mukaan ole puhelinetua. Tämä johtuu siitä, että vuodesta 2005 lähtien tietoliikenneyhteyden yksityiskäyttö on ollut verovapaata.
Nykyiset matkapuhelimet eivät ole puhelimia vaan ne ovat tietokoneita. Niissä on näyttö, näppäimistö, prosessori ja muistia. Niiden toimintaa ohjataan ohjelmilla, kuten kaikkia tietokoneita. Itsekin teen ohjelmia Android-laitteisiin.
Mitä sitten on tietoliikenne? Se on mm. tekstin, kuvien ja äänen siirtoa tietoliikenneverkossa. Voidaan siis perustellusti väittää, että puhuminen puhelimessa on tietoliikennettä.
Mielenkiinnolla odotan marraskuuta, kun Verohallinto taas julkaisee seuraavan vuoden luontoisetujen verotusarvot. Vieläkö se kehtaa määrätä 20 euron puhelinedut? Olisiko Verohallinnon jo aika siirtyä tälle vuosituhannelle?
Lassi Mäkinen