Kassavirtalaskenta voittaa kuusi nolla13.3.2020 | © Talousteema OyKassavirtalaskenta on ylivoimainen laskentamenetelmä tuloslaskentaan verrattuna. On jo aika nostaa keskusteluun tämä ”keisarilla ei ole vaatteita” -ilmiö. Esitän kuusi perustelua, miksi kassavirtalaskenta on parempi kuin tuloslaskenta.Edellisissä blogikirjoituksissani olen kertonut uudesta kirjanpitosovelluksestani, jonka ytimenä on kassavirtalaskenta.
En yritä käännyttää tuloslaskentaortodokseja kassavirta-ajatteluun. Kerron vain omista kokemuksistani yli 50 vuoden ajalta. Minulle tuloslaskelma ja tase ovat ainoastaan lakisääteiset velvoitteet, joilla ei ole arvoa yrityksen johtamisessa.
Kassavirtalaskenta hakkaa tuloslaskennan kuusi nolla:
1. Yksinkertaista
Kassavirtalaskenta on yksinkertaista ja tuloslaskenta monimutkaista. Kassavirtalaskennassa kirjataan vain maksutapahtumia: kassatuloja ja -menoja. Samat tiedot sisältyvät pankin tiliotteisiin, jos yrityksen rahaliikenne kulkee pankkitilin kautta.
Tuloslaskennassa kirjataan maksutapahtumien lisäksi saamisia ja velkoja, jolloin yhtä maksutapahtumaa kohden tehdään kaksi kirjausta ja kumpikin kirjaus kaksipuoleisesti.
Kassavirtalaskennassa ei tarvitse tehdä vastatilikirjauksia, koska vastatili on aina kassa. Kassatilin saldo täsmää pankkitilin saldoon, mikä toteuttaa kahdenkertaisen kirjanpidon periaatteen ilman kaksipuoleisesti kirjaamista.
2. Tarkkaa ja luotettavaa tietoa
Kassavirtalaskenta tuottaa tarkkaa ja luotettavaa tietoa yrityksen maksukyvystä mutta sitä vastoin tuloslaskentatieto on epätarkkaa ja epäluotettavaa. Voitto tai tappio lasketaan epämääräisin perustein ja puutteellisin tiedoin.
Jos mikroyrityksessä osakas ei nosta palkkaa vaan saa tulonsa osinkoina, tuloslaskelman palkkasumma on vajaa. Toinen yrittäjä saattaa maksaa liian pientä YEL-maksua vähentääkseen yrityksen menoja ja samalla hän antaa väärän kuvan yrityksen toiminnan tuloksesta.
Varastoarvon muutos vaikuttaa tulokseen virheellisesti, kun yleisesti varastojen inventointi ja myös varastokirjanpidot hoidetaan huolimattomasti.
Suomen kirjanpitolaki vaatii, että tulos on laskettava verotuspoistoin, vaikka tilinpäätösdirektiivi edellyttää suunnitelmapoistojen käyttöä.
Kun tuloslaskelma on virheellinen, silloin aina myös tase on virheellinen. Omaisuuden tasearvot eivät anna mitään kuvaa omaisuuden käyvistä arvoista.
3. Oikea ja riittävä kuva
Kassavirtalaskenta antaa oikean ja riittävän kuvan maksukyvystä muta tuloslaskenta ei kirjanpitolain vaatimuksesta huolimatta kykene antamaan oikeaa ja riittävää kuvaa toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta.
Suomessa kaikki tilinpäätökset antavat väärän tai puutteellisen kuvan toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta, koska tuloslaskelma ja tase ovat täynnä ”pehmeitä” kohtia.
Maksukyky on riittävä tieto yrityksen terveydentilan arvioimiseksi. Jos se on hyvä, myös kannattavuus on hyvä, vaikka sitä ei voida tarkasti laskea ja tietää. Hyvän maksutilanteen kasvattama kassapuskuri takaa, että vakavaraisuuskin on hyvä, vaikka sitäkään ei voida tarkasti laskea ja tietää. Taseen oma pääoma ei kuvaa yrityksen todellista arvoa.
4. Torjuu konkursseja
Kassavirtalaskennan avulla voidaan välttää turhia konkursseja. Konkurssilain mukaan yritys voidaan asettaa konkurssiin, jos se tulee pysyvästi maksukyvyttömäksi. Tuloslaskelman osoittama tappio tai taseen negatiivinen oma pääoma eivät ole riittävät perusteet yrityksen konkurssiin asettamiselle.
Tuloslaskelma voi olla tappiollinen ja oma pääoma negatiivinen jopa kymmenen vuotta peräkkäin eikä silti yritystä tarvitse hakea konkurssiin, jos yritysjohto huolehtii, että yrityksen rahat riittävät maksuihin velkojia tyydyttävällä tavalla. Olen nähnyt tällaisen tapauksen käytännössä.
5. Tulevaisuuskirjanpito
Kassavirtalaskenta auttaa näkemään tulevaisuuteen. Tuloslaskentaan perustuva budjetointi on vain hihasta vedettyjen lukujen pyörittelyä.
Kassavirtakirjanpitoa voidaan tehdä menneisyyden lisäksi myös tulevaisuuden tapahtumista, jolloin ei puhuta budjetoinnista eikä ennustamisesta vaan tulevaisuuskirjanpidosta.
6. Sopii kaikille
Kassavirtalaskenta sopii kaikenlaisille yrityksille ja yhteisöille.
Nykyisin voittoa tavoittelemattomatkin yhteisöt laativat tuloslaskentakirjanpitoa. Miksi esimerkiksi seurakunta tai asunto-osakeyhtiö laskee voittoa? Seurakunnan taloudellisena tavoitteena on saada verotulot riittämään menojen maksuihin, ja asunto-osakeyhtiön pitää huolehtia siitä, että yhtiövastikkeet ja vuokratulot riittävät hoitomenoihin ja investointeihin.
Monesti yrityksetkään eivät ensisijaisesti tavoittele voittoa vaan kohtuullista toimeentuloa osakkaille ja henkilökunnalle. Yrittäjällä on usein voimakas tarve palvella asiakkaitaan parhaalla mahdollisella tavalla eikä maksimoida omaa voittoaan.
Kassavirtalaskenta on tulevaisuutta ja tuloslaskenta historiaa.
Lue koko kirjoitussarja:
1.
Koodasin uudenlaisen kirjanpitosovelluksen
2.
Avaan kirjanpitoni ytimen
3. Kassavirtalaskenta voittaa kuusi nolla
4.
Valmistaudu lamaan, vaikka se ei tulisikaan
5.
Yrittäjän piinakevät
6.
Pienet tilitoimistot voivat pelastaa Suomen
7.
Yrittäjät nostettiin tikun nokkaan kivitettäviksi
8.
Kovia kokeneet ja fiksut pärjäävät
9.
Tilinpäätöksissä liikaa klappia
Lassi Mäkinen