Verohallinnon ohje tutkimus- ja kehittämismenojen vähentämisestä29.3.2023 | © Talousteema OyVerohallinto julkaisi 22.3.2023 ohjeen, miten on tulkittava uutta lakia tutkimus- ja kehittämistoiminnan menoihin perustuvista lisävähennyksistä verotuksessa (1298/2022). Laki astui voimaan vuoden alussa. Ohje selventää epätarkasti säädettyä lakia.Laki säädettiin joulukuussa poikkeuksellisesti kansanedustajien lakialoitteen perusteella, kun normaalisti lait säädetään hallituksen esitysten perusteella. Lakialoitteen allekirjoitti 142 kansanedustajaa kaikista eduskuntapuolueista.
Verohallinto myöntää ohjeessaan, että tutkimus- ja kehittämistoiminnan käsitettä ei ole mahdollista määritellä tyhjentävästi. Ohje sisältää kaikkiaan 58 esimerkkiä, jotka havainnollistavat lain tulkintojen eri puolia.
Verohallinto käyttää lain tarkoittamista vähennyksistä nimitystä yhdistelmävähennykset, koska edelleen on voimassa määräaikainen tutkimus- ja kehittämistoiminnan lisävähennystä koskeva laki, joka perustuu tutkimus- ja tiedonlevittämisorganisaation kanssa tehdyn yhteistyön alihankintalaskuihin.
Yhdistelmävähennyksiä on kaksi: yleinen lisävähennys, joka on 50 prosenttia hyväksytyistä palkoista tai ostolaskujen summista, sekä ylimääräinen lisävähennys, joka on 45 prosenttia vuoden aikana edelliseen vuoteen verrattuna lisääntyneistä tutkimus- ja kehittämismenoista.
Laissa on useita puutteita. Ongelmallisimmat kohdat ovat tulkinta, mitä on tutkimus- ja kehittämistoiminta, sekä vähennettävien menojen rajaaminen.
Omituinen rajaus on yrityksen mahdollisuus tehdä lisävähennykset oman henkilökuntansa palkoista ja ostolaskujen summista. Jälkimmäinen voi sisältää palkkojen lisäksi henkilösivukulut, yleiskulut ja voitto-osuuden. Laskun lähettävä yritys voi myös kuulua samaan konserniin kuin laskun saava yritys.
Lassi Mäkinen