Laskutuspalveluyritysten maksamat matkakustannusten korvaukset15.11.2017 | © Talousteema OyVerohallinnon tuoreen tulkinnan mukaan laskutuspalveluyritys on muodollisesti työn suorittajan työnantaja.Verohallinto julkaisi 6.11.2017 kannanoton, miten laskutuspalveluyritykset voivat erilaisissa tilanteissa käsitellä matkakustannusten korvauksia ennakkoperinnässä.
Laskutuspalveluyritykset tarjoavat työn suorittajille mahdollisuuden laskuttaa omia asiakkaitaan perustamatta omaa yritystä. Ne hoitavat verotukseen ja vakuuttamiseen liittyviä velvollisuuksia ja perivät tästä palkkion.
Työn suorittaja sopii asiakkaansa kanssa työstä maksettavasta korvauksesta. Työn suorittaja laskuttaa asiakasta laskutuspalveluyrityksen kautta ja asiakas maksaa laskun työn suorittajan sijaan laskutuspalveluyritykselle.
Työ- ja sosiaalivakuutuslainsäädännössä laskutuspalveluyrityksiä käyttäviä henkilöitä pidetään yleensä yrittäjinä.
Laskutuspalveluyritys ja työn suorittaja voivat sopia työsuhteen muodostumisesta, jolloin verotuksessa laskutuspalveluyritys on muodollisesti työn suorittajan työnantaja.
Laskutuspalveluyrityksen työn suorittajalle maksama korvaus on Verohallinnon näkemyksen mukaan palkkaa, jos laskutuspalveluyritys ja työn suorittaja ovat sopineet työsuhteen muodostumisesta. Jos työsuhteesta ei ole sovittu, laskutuspalveluyrityksen työn suorittajalle maksama suoritus on työkorvausta.
Verovapaita matkakustannusten korvauksia voi maksaa vain työnantaja. Niitä ovat ainoastaan tuloverolaissa tarkoitetut korvaukset, jotka maksetaan sovitun palkan lisäksi ja Verohallinnon kustannuspäätöksen mukaisina.
Laskutuspalveluyritys voi maksaa työkorvauksen saajalle matkakustannusten korvauksia ennakonpidätystä toimittamatta, jos korvaus maksetaan luonnolliselle henkilölle Verohallinnon kustannuspäätöksen mukaisesti. Nämä korvaukset ovat saajalle veronalaista tuloa, mutta hän voi vaatia työstä aiheutuneita kustannuksia vähennettäväksi omassa verotuksessaan tulonhankkimiskuluina.
Lassi Mäkinen